Ένα υπέροχο, ρεαλιστικό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι | ”Το πνεύμα του χιονιού”

Συγγραφέας: Μάγια Λούντε | Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Πολυσυζητημένο, ευπώλητο, πολυβραβευμένο, ένας αληθινός τόμος με ιστορίες, 24 στο σύνολο, όσες και οι μέρες για την αντίστροφη μέτρηση των Χριστουγέννων. Ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων με ρεαλιστικό χαρακτήρα. Και πίσω από αυτό μία συγγραφέας που δεν φοβάται να πραγματευτεί τον θάνατο, την απώλεια, ακόμα και αν πρόκειται για τόσο μικρές ηλικίες. Γιατί είναι μέρος της ζωής. Και όπως η ίδια μας ανέφερε, τα παιδιά κάνουν από μόνα τους σοβαρές σκέψεις ακόμα και για τέτοια θέματα, όπως είναι ο θάνατος. Άρα και εμείς οφείλουμε να τους αντιμετωπίσουμε σοβαρά και να είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις μαζί τους.

Το βιβλίο δεν περιορίζεται μόνο στις μικρές ηλικίες. Ενδείκνυται για παιδιά από 6 ετών (με αναγνωστική υποβοήθηση), με έμφαση στα παιδιά 8 μέχρι περίπου 12 ετών. Πρόκειται, όμως, για μία ιστορία που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Γιατί, πράγματι, όταν ξεκινάς να την διαβάζεις, δύσκολα μπορείς να την αποχωριστείς. Και παρόλο που τα παιδιά έχουν κοιμηθεί, εσύ περνάς στα επόμενα κεφάλαια, με το ίδιο αναλλοίωτο ενδιαφέρον….

Νομίζω δε ότι δεν θα είχε τον ίδιο μεγάλο αντίκτυπο σε μικρούς και μεγάλους, εάν δεν “παντρευόταν” με την εικονογράφηση της Νορβηγίδας Lisa Aisato (βραβευμένη με το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το 2016 και το Astrid Lindgren Memorial Award το 2018). Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες έχεις την εντύπωση ότι αυτά τα μεγάλα, εκφραστικά μάτια των ηρώων θα σου μιλήσουν. Οι χριστουγεννιάτικες εικόνες δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν κινηματογραφικά καρέ και το σκοτεινό, γεμάτο θλίψη σκηνικό που περιβάλλει πολλές σελίδες, δεν σου επιτρέπει να ξεχάσεις ένα γεγονός τόσο σημαντικό, αυτό που ακολουθεί και τον ήρωα σε κάθε του βήμα.

Το στόρυ έχει ως εξής:

Ο Κρίστιαν λατρεύει τα Χριστούγεννα. Φέτος όμως θα είναι διαφορετικά, γιατί έχει χάσει τη μεγάλη του αδερφή. Καθώς κολυμπάει λυπημένος στην πισίνα, βλέπει ένα κοριτσάκι με τη μύτη κολλημένη στο παράθυρο. Είναι η Χέντβιχ, ένα κορίτσι όλο ζωντάνια, με κόκκινα μαλλιά και κόκκινη κάπα. Γίνονται φίλοι και πηγαίνουν μαζί στο σπίτι της για να πιουν κακάο. Ο Κρίστιαν ενθουσιάζεται με τον υπέροχο στολισμό για τα Χριστούγεννα και με την ομορφιά του σπιτιού. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Ένας παράξενος άντρας που εμφανίζεται ξαφνικά έρχεται για να δώσει τη λύση στο μυστήριο. Θα καταφέρει ο Κρίστιαν να ανακαλύψει το μυστικό της Χέντβιχ, αλλά και να φέρει ξανά στο σιωπηλό και μελαγχολικό σπίτι του το πνεύμα των Χριστουγέννων; Και ποια είναι πραγματικά η Χέντβιχ;

Και εκεί κάπου ξετυλίγεται μία ιστορία με έντονα συναισθήματα, καθηλωτικά για παιδιά τέτοιας ηλικίας. Συναισθήματα που σε φοβίζουν και σε στιγματίζουν ταυτόχρονα. Αλλά σημασία έχει πόσο πολύ ανάγκη έχουν να τα ζήσουν. Οι ανθρώπινες σχέσεις, ως βασικός άξονας στις ζωές τους, ταλαντεύονται μία στους οικογενειακούς δεσμούς και μία στη φιλία. Μια φιλία περίεργη, διαφορετική και συνάμα τόσο καθαρή. Και όλα αυτά πασπαλισμένα με τη μαγεία των Χριστουγέννων. Των χριστουγέννων που κρύβονται στις αναμνήσεις μας, στις μυρωδιές, στις εικόνες, στα χρωματιστά λαμπιόνια της πόλης και τα στολισμένα τραπέζια. Πόσο εύκολα μπορεί να χαλάσει αυτή η μαγεία…Και αμέσως όλα κινούνται σε ένα ασπρόμαυρο φόντο. Το μυστικό για να επανέλθει είναι να ανακαλύψεις μία καινούργια μαγεία. Αυτή που θα σε πιάσει από το χέρι και θα σου δείξει τον δρόμο να επιστρέψεις στα όνειρά σου. Να πιστέψεις ξανά.