κασετόφωνο

Μουσικές αναμνήσεις

music_brings_back_memories-427449

Τι μελωδία έχουν οι αναμνήσεις σας; Τι αναμνήσεις φτιάχνετε στα παιδιά σας;

Είναι πολλές οι φορές, αμέτρητες θα έλεγα, στη ζωή μας που συνδέουμε στιγμές με μουσικές. Ακούμε ένα μουσικό κομμάτι και ασυναίσθητα μεταφερόμαστε στον χρόνο εκείνο που το πρωτοακούσαμε, που το πρωτοαγαπήσαμε ή βιώσαμε κάτι μοναδικό. Ξυπνάνε μέσα μας βιώματα και ταράσσεται ο μικρός μας χωροχρόνος. Από την κοιλιά της μαμάς μας κουβαλάμε μελωδίες, νότες, μουσικά ερεθίσματα που αργότερα τις μοιραζόμαστε, τις χορεύουμε, τις σιγοτραγουδάμε σαν ένα πολύ οικείο σημείο της ίδιας μας της ύπαρξης.  Και μας συντροφεύουν για πολλά χρόνια…και με την πρώτη ευκαιρία τις χαρίζουμε και σε δικά μας πρόσωπα, πόσο μάλλον στα ίδια μας τα παιδιά. Και ο κύκλος συνεχίζεται. Και γυρίζει, γυρίζει και στο πέρασμά του προστίθενται νέα ακούσματα που παίρνουν τη σειρά κάποιων άλλων και όλο πάλι από την αρχή…

Ρωτήσαμε έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά από μουσική, τον Χάρη Βαρζαμπετιάν, ραδιοφωνικό παραγωγό του Εν Λευκώ, να θυμηθεί τα πρώτα σημαντικά ακούσματα που μοιράστηκε ως παιδί με την οικογένειά του, αλλά και αυτά που μεταλαμπάδευσε στους δύο γιους του, εγγράφοντας με τη σειρά τους πάνω στη δική τους μουσική “κασέτα”.

“Γυρνώντας πίσω τον χρόνο, η ανάμνηση που έρχεται έντονα στο μυαλό μου, όσο αφορά τη μουσική, είναι τα όμορφα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής που γέμιζε το σπίτι από τις μελωδίες των Beatles, των Animals, του Elvis, των Bee Gees και της Gloria Gaynor.
Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου στο ντο ρε μι, σ’ένα μουσικό μωσαϊκό που περιελάμβανε πολύ Rock N Roll, Rock και Disco.
Προσωπική μου άποψη είναι πως το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά για να γνωρίσουν τη μουσική είναι να έρχονται σε επαφή μαζί της όσο πιο συχνά γίνεται. Να είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας τους χωρίς περιορισμούς και χωρίς διαχωρισμούς από εμάς τους γονείς. Αρκεί πάντα αυτό που φτάνει στα αυτιά τους να είναι μουσική.” Χ.Β.

Οι δικές σας μουσικές αναμνήσεις πού βρίσκονται; Τι μελωδία είχε η πρώτη σας αγάπη, φιλία; Με ποια τραγούδια κοιμίζατε ή κοιμίζετε τα παιδιά σας, σε ποια ξεδιπλώσατε παρέα το χορευτικό σας ταλέντο και ποια είναι αυτά που συνόδευαν τις πρωινές σας χαλαρωτικές στιγμές;

Στείλτε μας τις εμπειρίες σας στο momsfirstcupblog@gmail.com.


Jazz,αυτοσχεδιάστε ελεύθερα!

Το αφτί των παιδιών πρέπει να είναι “ανοιχτό” σε όλα τα είδη μουσικής κι αυτό επιτυγχάνεται από μικρή ηλικία. Γι’ αυτόν τον λόγο, γονείς και δάσκαλοι θα πρέπει να φροντίζουμε τα παιδιά μας να ακούνε, τραγουδάνε, χορεύουν μία μεγάλη γκάμα τραγουδιών που θα τους δημιουργήσει πολλά και διαφορετικά μουσικά ερεθίσματα και θα τους παρέχει μία πιο σφαιρική μουσική παιδεία για το μέλλον. Και τότε θα μπορούν να επιλέξουν τι είναι αυτό που τους ταιριάζει περισσότερο.

Ακόμη κι αν δεν τους αρέσει κάποιο είδος μουσικής και δεν επιλέξουν να το ακούν είναι σημαντικό να το έχουν ακούσει και να το γνωρίζουν σαν πιθανό άκουσμα και να μην περιορίζονται σε μερικά δημοφιλή ακούσματα που παίζονται παντού γύρω τους.

Ένα είδος μουσικής που τις περισσότερες φορές αρέσει στα παιδιά και που ενστικτωδώς ανταποκρίνονται στον έντονο ρυθμό της και στις χαρακτηριστικές αρμονίες της είναι η τζαζ.Η τζαζ προσφέρει απεριόριστο χώρο έκφρασης και βοηθά τα παιδιά να ανακαλύψουν τη δική τους φωνή στη μουσική.

Τζαζ

Θεμέλιο της τζαζ, καθώς και πρωταρχική πηγή των rhythm & blues, rock ‘n’ roll, και της κάντρι είναι το μπλουζ. Γεννημένο στο Νότο, το μπλουζ είναι ένας αφροαμερικάνικος ήχος που προέρχεται από το είδος της μουσικής που αναγνώρισε τον πόνο της χαμένης αγάπης και της αδικίας και έδωσε έκφραση στη νίκη της ξεπερνώντας μια σπασμένη καρδιά και τις όποιες αντιξοότητες. Το μπλουζ εξελίχθηκε από ύμνος και τραγούδι εργασίας  σε  μουσική για να συνοδεύσει την πνευματικότητα, την εργασία και την κοινωνική ζωή.

Ο αυτοσχεδιασμός είναι το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της τζαζ. Αυτοσχεδιασμός είναι η δημιουργία, ή η επινόηση καθώς παίζεται η μουσική. Οι μουσικοί της Τζαζ παίζουν από παρτιτούρες και αυτοσχεδιάζουν τα σόλο τους. Από το συλλογικό αυτοσχεδιασμό της τζαζ, στις αρχές του σόλο αυτοσχεδιασμού του Louis Armstrong στην ελεύθερη τζαζ των Albert Ayler, Ornette Coleman, και τον John Coltrane, ο αυτοσχεδιασμός είναι κεντρική ιδέα στην τζαζ.

Το Swing είναι ο βασικός ρυθμός της τζαζ. “Ταλάντευση” -swing- σημαίνει ότι είμαστε σε συγχρονισμό με τους άλλους ανθρώπους και μας αρέσει. Το σουίνγκ ως ένα στυλ της τζαζ εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης στην Αμερική. Η αισιόδοξη αίσθηση του swing ανύψωνε τα πνεύματα όλων των νέων στην Αμερική. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930, μια περίοδο που είναι γνωστή ως η swingεποχή, ο χορός του swing είχε γίνει εθνικός χορός και τα μεγάλα συγκροτήματα έπαιζαν αυτό το στυλ της μουσικής. Μεγάλοι μουσικοί ορχήστρας όπως ο Duke Ellington, ο Count Basie, ο Φλέτσερ Χέντερσον, ο Paul Whiteman, ο Benny Goodman ασχολήθηκαν με αυτό το είδος της μουσικής που οδήγησε σε μερικές από τις μεγαλύτερες μπάντες της εποχής.

Το ”A Child’s Introduction to Jazz by Cannonball Adderley” είναι ένα μέρος της σειράς εκπαιδευτικών άλμπουμ για παιδιά και περιλαμβάνει μουσικές από τα σημαντικότερα ονόματα της τζαζ, όπως ο Louis Armstrong , ο Fats Waller, ο Jelly Roll Morton, ο Duke Ellington, ο Coleman Hawkins, ο Thelonious Monk και άλλοι.

Θεωρείται ένας από τους καλύτερους οδηγούς για τους μικρούς φίλους που θέλουν να μάθουν για τη «μαύρη μουσική δωματίου», αλλά και για τους μεγάλους.


kasetophono

Το Κασετόφωνο ξεκίνησε την άνοιξη του 2012, από τον Ανδρέα, γνήσιο λάτρη της μουσικής και δεινό δημιουργό playlists. Πρόκειται για μία μια ιντερνετική μουσική πλατφόρμα. Μια online συλλογή με λίστες ελληνικών και ξένων τραγουδιών σε μορφή mixtapes. Μπαίνεις στο blog, διαλέγεις την κασέτα που θέλεις να ακούσεις αναλόγως με την διάθεση ή τα κέφια σου, και πατάς το play: Ένας έτοιμος ραδιοφωνικός σταθμός στο σπίτι σου. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε άπειρες έτοιμες playlists από τις δεκάδες κατηγορίες του Κασετόφωνου (Φθινοπωρινές, χαλαρωτικές, λίστες για ποτό, για τις βόλτες, καλοκαιρινές, ερωτικές, ηλεκτρονικές κ.ο.κ..), ή να επιλέξεις μία κασέτα από τον αγαπημένο σου καλλιτέχνη.

Ό,τι κι αν διαλέξεις ο κύριος Κασετόφωνος βαφτίζει μια λίστα και όταν την ακούς, δεν πιστεύεις πόσο μέσα έχει πέσει στην επιλογή του τίτλου. Οι περισσότερες Playlists του, αν όχι όλες, είναι βιωματικές και προσωπικές.

Μιλήσαμε μαζί του και μας πρότεινε κάποια κομμάτια για τις μαμάδες που ξεκινάνε τη μέρα τους πίνοντας τον πρώτο τους καφέ και ακούγοντας μουσική για χαλάρωση και έμπνευση!

Ακούστε:

  1. C.W. Stoneking ~ The Love Me Or Die
  2. Beirut – Elephant Gun
  3. BendBasha – S agapo (Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία)
  4. Moonrise Kingdom Soundtrack: The Heroic Weather-Conditions of The Universe
  5. Δεύτερη ισημερία Δημήτρης Παπαδημητρίου
  6. “VALSE DES BALKANS” | Mimis Nikolopoulos (Το βαλς των Βαλκανίων)
  7. The Verve – Bitter Sweet Symphony (Original Instrumental)

Όσο για τα παιδιά, εκτός από τα γνωστά παιδικά τραγούδια, υπάρχουν κομμάτια ορχηστρικά με τρομπέτα και ακορντεόν που τους αφήνουν να αυτοσχεδιάσουν ελεύθερα και να χαθούν στη μαγεία της μελωδίας. 

Ακούστε μαζί με τα μικρά σας:
Κασέτα (23 μουσικά κομμάτια): Λούνα Παρκ

Πάτα play και όπου κι αν  μας είσαι θα μεταφερθείς αυτόματα στα μέρη, στον χρόνο, στις αναμνήσεις, τις μυρωδιές και τους φίλους που έχεις συνδυάσει με τη μουσική επιλογή σου.