Να γνωρίζουμε…

| Βιβλιοθήκες του κόσμου |

Σελίδες…

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί που διαβάζουν και αυτοί που δεν διαβάζουν. Και οι δύο, τις περισσότερες φορές, είναι αρκετά πιστοί και απόλυτοι στις επιλογές τους. Κάποτε πίστευα ότι μπορώ να πείσω κάποιον να ξεκινήσει να διαβάζει. Να του εξηγήσω και να κατανοήσει πόσο όμορφο είναι το συναίσθημα του να αφήνεσαι μέσα σε αράδες και να ταξιδεύεις σε κόσμους, χρόνους, συμπεριφορές και συνθήκες ενός άλλου εαυτού που με τίποτα δεν θα είχες την ευκαιρία να βιώσεις. Αδίκως. Ίσως σε έναν βαθμό να οφείλεται στα ερεθίσματα που κάποιος έλαβε ή όχι από την παιδική ηλικία. Ίσως πάλι να είναι και στο dna του κάθε ανθρώπου. Όπως κι αν έχει, το θέμα είναι ότι δεν μπορείς, τουλάχιστον καθόλου εύκολα, να μεταγγίσεις σε κάποιον την πληρότητα, την αδρεναλίνη ή/και τη γαλήνη, τη δύναμη που αντλείς μέσω του διαβάσματος. Άλλωστε δεν διαβάζουμε, γιατί δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε ή για να περάσουμε την ώρα μας. Πρέπει να είσαι ερωτευμένος, παθιασμένος με την ιδέα του διαβάσματος, γιατί καλείσαι να δοθείς σε μεγάλο βαθμό. Να αναταράξεις τον πυρήνα της ύπαρξής σου, να αναμετρηθείς με τις ιδέες σου και τις στερεοτυπικές σκέψεις σου και είτε να τις υποστηρίξεις μέσα σου είτε να τις αντιπαρέλθεις. Να ξεγυμνωθείς μπροστά στον συγγραφέα, στους ήρωες, στον ίδιο σου τον εαυτό και να αφεθείς σε ένα ταξίδι με άγνωστους προς στιγμήν συνεπιβάτες. Και δεν έχει καμία νομίζω σημασία τι διαβάζει ο καθένας. Ερωτικές νουβέλες, αστυνομική λογοτεχνία, διηγήματα, μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, ξένη, ελληνική λογοτεχνία, κ.ά. Το διάβασμα είναι ένα. Είναι αυτοτέλεια. Είναι μια κοσμοθεωρία, μια στάση ζωής, όπου το διάβασμα έχει κεντρική θέση στην προσωπική θέαση των πραγμάτων και στην ερμηνεία που δίνουμε για τον εαυτό μας. Είναι η αίσθηση του ξεφυλλίσματος, το ασυναίσθητο γύρισμα του οπισθόφυλλου για την ανάγνωση του αποσπάσματος. Η μυρωδιά των σελίδων και η αγωνία να σε εξιτάρει και να δικαιώσει την επιλογή σου το φινάλε των τελευταίων σελίδων. Αυτό. Για όσους όλο αυτό είναι οικείο, θα το μοιραζόμαστε.


Mr. Vertigo: Ο ίλιγγος, η τέχνη της αιώρησης ή το ταξίδι μιας κάμπιας που γίνεται πεταλούδα;

σερβίρει η Φίλια Μητρομάρα, δημοσιογράφος

16176437_10154366921787879_647131304_n.jpg

Όταν ένα βιβλίο ξεκινά με τη φράση «ήμουν δώδεκα χρονών όταν περπάτησα για πρώτη φορά στο νερό» δεν έχεις παρά να αποφασίσεις αν θα συνεχίσεις να διαβάζεις αυτό το παραμύθι (αν πρόκειται για παραμύθι) και να προσπαθήσεις να φτάσεις στην αλήθεια του, ή αν θα το αφήσεις στην άκρη. Ο Πολ Όστερ όμως είναι ένας συγγραφέας που δεν σε αφήνει να τον αφήσεις τόσο εύκολα και το Mr Vertigo (όπως κι άλλα του μυθιστορήματα) διαβάζεται με μια ανάσα και αποτελεί την αφήγηση μιας ζωής με μαγικές, μοναδικές και σπάνιες στιγμές, σχεδόν από την αρχή ώς το τέλος της. Μιας ζωής σε μια Αμερική που περνά από τη βαθιά κρίση στην επιταχυνόμενη ανάπτυξη.

Ο Πολ Όστερ ξεκινά χτυπώντας κατευθείαν στην επιθυμία της ανθρώπινης ύπαρξης: ποιος δεν θέλει να πετάξει; Και αυτό είναι το πρώτο κοινό που μας συνδέει με τον πρωταγωνιστή Γουόλτ, το μικρό 9χρονο αδέσποτο χαμίνι που ο δάσκαλος Γεχούντι, ένας τρομακτικός, αινιγματικός αλλά και σαγηνευτικός άντρας – μάγος, υπόσχεται να τον σώσει από τους δρόμους τους St Louis λέγοντάς του «Αν μείνεις εδώ δεν θα βγάλεις ούτε τον χειμώνα. Έλα μαζί μου και θα σε μάθω να πετάς. Αν δεν σου έχω μάθει να πετάς ως τα δέκατα τρίτα γενέθλιά σου, πάρε μου το κεφάλι με το τσεκούρι. Θα σου το δώσω και γραπτώς άμα θέλεις. Αν αποτύχω να πραγματοποιήσω την υπόσχεσή μου, η μοίρα μου θα είναι στα χέρια σου». Για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα ο Γουόλτ θα πρέπει να αφήσει τον παλιό του εαυτό πίσω, να τον βγάλει σαν δεύτερο δέρμα και πάνω στον καινούργιο να πατήσει και να πετάξει ψηλά. Όλα έχουν το Τίμημά τους. Όμως όσο δύσκολο κι αν φαίνεται δεν έχει κανέναν λόγο να μην ακολουθήσει αυτόν τον μυστήριο Δάσκαλο: «Όταν δεν βλέπεις κανέναν λόγο να συνεχίσεις να ζεις, δεν νοιάζεσαι και πολύ τι θα σου συμβεί». Στην απομονωμένη φάρμα όπου καταλήγουν, γνωρίζει αυτούς με τους οποίους θα συμβιώσει: τη Μαμά Σου, μια χοντρή, ξεδοντιασμένη Ινδιάνα, και τον Αίσωπο, «…ένας Αιθίοπας με τα όλα του, ένας μαυρούκος από τις ζούγκλες της σκοτεινότερης Αφρικής, και η καρδιά μου κόντεψε να σταματήσει όταν τον αντίκρισα».

Ο Γουόλτ δεν υποψιάζεται πως εκείνο που τον περιμένει στην ατέλειωτη έρημο του Κάνσας είναι η αιώνια πάλη ανάμεσα στην ψυχή και το σώμα, το πνεύμα και την ύλη. Βέβαια, πολύ σύντομα οι σκληρές δοκιμασίες στις οποίες τον υποβάλλει ο Γεχούντι τον εξαγριώνουν και δοκιμάζει επανειλημμένα να αποδράσει. Τελικά, μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες διαφυγής αποδέχεται το όραμα του δασκάλου του, πιστεύει και πετυχαίνει το ακατόρθωτο: ο Γουόλτ καταφέρνει να περπατά στον αέρα, πάνω από το νερό, πάνω από λίμνες, πάνω από το έδαφος, σε ύψος αρχικά λίγων εκατοστών και στη συνέχεια ενάμισι, δύο, τρία μέτρα.

Η περίπτωση του Πολ Όστερ

Τον Πολ Όστερ μου τον σύστησε ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης: «είναι μια μοναδική περίπτωση συγγραφέα και στην Ελλάδα παραμένει σχετικά άγνωστος» μου είχε πει κάποια χρόνια πριν. Τον διάβασα και τον λάτρεψα από την πρώτη γραμμή. Ύστερα, οι εκδόσεις Μεταίχμιο διευκόλυναν τους Έλληνες αναγνώστες: ξεκίνησαν να εκδίδουν μια σειρά από βιβλία του, με τεράστια επιτυχία, ενώ πριν δύο χρόνια ο Πολ Όστερ ήρθε στην Αθήνα, μίλησε στην κατάμεστη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και τότε γνώρισα και από κοντά τον άνθρωπο που εγραψε, μεταξύ άλλων, τον Λεβιάθαν, το Παλάτι του Φεγγαριού και την Τριλογία της Νέας Υόρκης. Φέτος, εκδόθηκε στα ελληνικά το Mr Vertigo, ένα μυθιστόρημα που είχε γράψει το 1994 αλλά παραμένει τόσο διαχρονικό όσο και η επιθυμία του ανθρώπου να πετάξει, να φτάσει ψηλά, να αγγίξει τον Παράδεισο μέχρι να επιστρέψει στην Κόλαση.

Ο Όστερ είναι λάτρης της λαϊκής αμερικανικής μυθολογίας αλλά και των κλασικών παραμυθιών. Οι ρίζες αυτού του μυθιστορήματος βρίσκονται σε ένα από τα αγαπημένα βιβλία του, Οι περιπέτειες του Πινόκιο: ο Γουόλτ είναι στην πραγματικότητα ένα «κανονικό αγόρι» που γίνεται μια μαριονέτα στα χέρια του δάσκαλου Γεχούντι. Είναι επίσης πολύ κοντά στο πνεύμα με τη μικρή ορφανή Annie. Έτσι, ο Walter Rawley, αυτό το ορφανό από το St Louis, γίνεται το εκπληκτικό «Walt ή wonderboy, το παιδί – θαύμα». Περπατά στο νερό το 1927, την ίδια χρονιά που ο Charles Lindbergh, γνωστός και ως Slim, Lucky Lindy και The Lone Eagle (Μοναχικός Αετός), κατάφερε να διασχίσει τον Ατλαντικό, διανύοντας, μόνος του και χωρίς στάση, 5.800 χιλιόμετρα με το μονοθέσιο μονοκινητήριο αεροπλάνο του Spirit of St. Louis.

Η περίοδος που αναφέρεται το Mr Vertigo είναι μια περίεργη δεκαετία, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικές εποχές: τον 19ο αιώνα με τη δεισιδαιμονία, την αβεβαιότητα και την αλλόκοτη περιέργεια, και τον 20ο αιώνα με την αναπτυσσόμενη τεχνολογία, τα σκληρά γεγονότα και τον κυνισμό. Επομένως, αυτό το βιβλίο δεν είναι ένα βιβλίο γραμμένο για την τέχνη της αιώρησης. Η αιώρηση είναι μόνον η αρχή. Είναι ένα βιβλίο με φόντο την οικονομική κρίση του 1930 και τον ρατσισμό, σε μια Αμερική που αλλάζει, γεμάτη θριάμβους και συντριβές, όπου διακρίνονται όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα, αλλά και ένα βιβλίο που μιλά για τη μαθητεία, τη σχέση Δασκάλου και Μαθητή, την ενηλικίωση και την απώλεια της αθωότητας, και το πώς μπορεί η γνώση να αλλάξει τον εαυτό μας, να τον μεταβάλλει ολότελα και από κάμπια να τον μεταμορφώσει σε πεταλούδα που θα πετάξει ψηλά στον ουρανό. Τέλος, το Mr Vertigo είναι ένα αλληγορικό βιβλίο που θα αγαπήσεις γιατί οι ήρωές του είναι ειλικρινείς, αυθάδεις, επίμονοι, αινιγματικοί αλλά ειλικρινείς. Και όπως είπε και ο Πολ Όστερ «το να αγαπάμε ένα βιβλίο σημαίνει ότι κουβαλάμε μέσα μας τους ήρωές του.»

Η πολύ καλή μετάφραση ανήκει στην Ιωάννα Ηλιάδη.

Βιογραφικό
Η Φίλια Μητρομάρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο, είναι δημοσιογράφος – wellness web editor, μέλος της Ένωσης Συντακτών περιοδικού τύπου. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη διαφήμιση (κειμενογράφος) αλλά και το ραδιόφωνο για 7 περίπου χρόνια ενώ έχει ασχοληθεί και με επιμέλειες βιβλίων (The Body Book -Cameron Diaz, Ένας Κόσμος Χωρίς Κάπνισμα, συλλογικό κ.ά.). Το 2001 βρέθηκε στην Αθήνα, στις εκδόσεις Λυμπέρη (περιοδικό ΕΓΩ, Hello, Men’s Health, αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Prevention και στα έξτρα τεύχη του). Ανέλαβε διεθύντρια σύνταξης σε ένθετα περιοδικά της εφημερίδας «Ο κόσμος του Επενδυτή», ενώ από το 2008 ήταν αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Shape των Αττικών Εκδόσεων. Είναι αρχισυντάκτρια στο omorfamystika.gr της Βίκυς Χατζηβασιλείου και στο wefit.gr, αρθρογραφεί επίσης στα getactive.gr, isida.gr, pharmacybox.gr, carespot.gr καθώς και σε άλλα wellness sites.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια συμμετέχει σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής.

Διαβάστε επίσης: Χαθείτε στις σελίδες ενός βιβλίου | Χαρίστε ένα βιβλίο σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη


| Κασετόφωνο |

Μουσικές αναμνήσεις

music_brings_back_memories-427449

Τι μελωδία έχουν οι αναμνήσεις σας; Τι αναμνήσεις φτιάχνετε στα παιδιά σας;

Είναι πολλές οι φορές, αμέτρητες θα έλεγα, στη ζωή μας που συνδέουμε στιγμές με μουσικές. Ακούμε ένα μουσικό κομμάτι και ασυναίσθητα μεταφερόμαστε στον χρόνο εκείνο που το πρωτοακούσαμε, που το πρωτοαγαπήσαμε ή βιώσαμε κάτι μοναδικό. Ξυπνάνε μέσα μας βιώματα και ταράσσεται ο μικρός μας χωροχρόνος. Από την κοιλιά της μαμάς μας κουβαλάμε μελωδίες, νότες, μουσικά ερεθίσματα που αργότερα τις μοιραζόμαστε, τις χορεύουμε, τις σιγοτραγουδάμε σαν ένα πολύ οικείο σημείο της ίδιας μας της ύπαρξης.  Και μας συντροφεύουν για πολλά χρόνια…και με την πρώτη ευκαιρία τις χαρίζουμε και σε δικά μας πρόσωπα, πόσο μάλλον στα ίδια μας τα παιδιά. Και ο κύκλος συνεχίζεται. Και γυρίζει, γυρίζει και στο πέρασμά του προστίθενται νέα ακούσματα που παίρνουν τη σειρά κάποιων άλλων και όλο πάλι από την αρχή…

Ρωτήσαμε έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά από μουσική, τον Χάρη Βαρζαμπετιάν, ραδιοφωνικό παραγωγό του Εν Λευκώ, να θυμηθεί τα πρώτα σημαντικά ακούσματα που μοιράστηκε ως παιδί με την οικογένειά του, αλλά και αυτά που μεταλαμπάδευσε στους δύο γιους του, εγγράφοντας με τη σειρά τους πάνω στη δική τους μουσική “κασέτα”.

“Γυρνώντας πίσω τον χρόνο, η ανάμνηση που έρχεται έντονα στο μυαλό μου, όσο αφορά τη μουσική, είναι τα όμορφα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής που γέμιζε το σπίτι από τις μελωδίες των Beatles, των Animals, του Elvis, των Bee Gees και της Gloria Gaynor.
Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου στο ντο ρε μι, σ’ένα μουσικό μωσαϊκό που περιελάμβανε πολύ Rock N Roll, Rock και Disco.
Προσωπική μου άποψη είναι πως το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά για να γνωρίσουν τη μουσική είναι να έρχονται σε επαφή μαζί της όσο πιο συχνά γίνεται. Να είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας τους χωρίς περιορισμούς και χωρίς διαχωρισμούς από εμάς τους γονείς. Αρκεί πάντα αυτό που φτάνει στα αυτιά τους να είναι μουσική.” Χ.Β.

https://youtu.be/iaAd_kpzSas

Οι δικές σας μουσικές αναμνήσεις πού βρίσκονται; Τι μελωδία είχε η πρώτη σας αγάπη, φιλία; Με ποια τραγούδια κοιμίζατε ή κοιμίζετε τα παιδιά σας, σε ποια ξεδιπλώσατε παρέα το χορευτικό σας ταλέντο και ποια είναι αυτά που συνόδευαν τις πρωινές σας χαλαρωτικές στιγμές;

Στείλτε μας τις εμπειρίες σας στο momsfirstcupblog@gmail.com.


Jazz,αυτοσχεδιάστε ελεύθερα!

Το αφτί των παιδιών πρέπει να είναι “ανοιχτό” σε όλα τα είδη μουσικής κι αυτό επιτυγχάνεται από μικρή ηλικία. Γι’ αυτόν τον λόγο, γονείς και δάσκαλοι θα πρέπει να φροντίζουμε τα παιδιά μας να ακούνε, τραγουδάνε, χορεύουν μία μεγάλη γκάμα τραγουδιών που θα τους δημιουργήσει πολλά και διαφορετικά μουσικά ερεθίσματα και θα τους παρέχει μία πιο σφαιρική μουσική παιδεία για το μέλλον. Και τότε θα μπορούν να επιλέξουν τι είναι αυτό που τους ταιριάζει περισσότερο.

Ακόμη κι αν δεν τους αρέσει κάποιο είδος μουσικής και δεν επιλέξουν να το ακούν είναι σημαντικό να το έχουν ακούσει και να το γνωρίζουν σαν πιθανό άκουσμα και να μην περιορίζονται σε μερικά δημοφιλή ακούσματα που παίζονται παντού γύρω τους.

Ένα είδος μουσικής που τις περισσότερες φορές αρέσει στα παιδιά και που ενστικτωδώς ανταποκρίνονται στον έντονο ρυθμό της και στις χαρακτηριστικές αρμονίες της είναι η τζαζ.Η τζαζ προσφέρει απεριόριστο χώρο έκφρασης και βοηθά τα παιδιά να ανακαλύψουν τη δική τους φωνή στη μουσική.

Τζαζ

Θεμέλιο της τζαζ, καθώς και πρωταρχική πηγή τωνrhythm & blues, rock ‘n’ roll, και της κάντρι είναι το μπλουζ. Γεννημένο στο Νότο, το μπλουζ είναι ένας αφροαμερικάνικος ήχος που προέρχεται από το είδος της μουσικής που αναγνώρισε τον πόνο της χαμένης αγάπης και της αδικίας και έδωσε έκφραση στη νίκη τηςξεπερνώντας μια σπασμένη καρδιά και τις όποιες αντιξοότητες. Το μπλουζ εξελίχθηκε από ύμνος και τραγούδι εργασίας  σε  μουσική για να συνοδεύσει την πνευματικότητα, την εργασία και την κοινωνική ζωή.

Ο αυτοσχεδιασμός είναι το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της τζαζ. Αυτοσχεδιασμός είναι η δημιουργία, ή η επινόηση καθώς παίζεται η μουσική. Οι μουσικοί της Τζαζ παίζουν από παρτιτούρες και αυτοσχεδιάζουν τα σόλο τους. Από το συλλογικό αυτοσχεδιασμό της τζαζ,στις αρχές του σόλο αυτοσχεδιασμού του Louis Armstrong στην ελεύθερη τζαζ των Albert Ayler, Ornette Coleman, και τον John Coltrane, ο αυτοσχεδιασμός είναικεντρική ιδέα στην τζαζ.

Το Swing είναι ο βασικός ρυθμός της τζαζ. “Ταλάντευση” -swing- σημαίνει ότι είμαστε σε συγχρονισμό με τους άλλους ανθρώπους και μας αρέσει. Το σουίνγκ ως ένα στυλ της τζαζ εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης στην Αμερική. Ηαισιόδοξη αίσθηση του swing ανύψωνε τα πνεύματαόλων των νέων στην Αμερική. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930, μια περίοδο που είναι γνωστή ως ηswingεποχή, ο χορός του swing είχε γίνει εθνικός χορός και τα μεγάλα συγκροτήματα έπαιζαν αυτό το στυλ της μουσικής. Μεγάλοι μουσικοί ορχήστρας όπωςο Duke Ellington, ο Count Basie, ο Φλέτσερ Χέντερσον, ο Paul Whiteman, ο Benny Goodman ασχολήθηκαν με αυτό το είδος της μουσικής που οδήγησε σε μερικές από τις μεγαλύτερες μπάντες της εποχής.

Το ”A Child’s Introduction to Jazz by Cannonball Adderley” είναι ένα μέρος της σειράς εκπαιδευτικών άλμπουμ για παιδιά και περιλαμβάνει μουσικές από τα σημαντικότερα ονόματα της τζαζ, όπως ο Louis Armstrong , ο Fats Waller, ο Jelly Roll Morton, ο Duke Ellington, ο Coleman Hawkins, ο Thelonious Monk και άλλοι.

Θεωρείται ένας από τους καλύτερους οδηγούς για τους μικρούς φίλους που θέλουν να μάθουν για τη «μαύρη μουσική δωματίου», αλλά και για τους μεγάλους.

https://youtu.be/zkORhAHXJ3o


kasetophono

Το Κασετόφωνο ξεκίνησε την άνοιξη του 2012, από τον Ανδρέα, γνήσιο λάτρη της μουσικής και δεινό δημιουργό playlists. Πρόκειται για μία μια ιντερνετική μουσική πλατφόρμα. Μια online συλλογή με λίστες ελληνικών και ξένων τραγουδιών σε μορφή mixtapes. Μπαίνεις στο blog, διαλέγεις την κασέτα που θέλεις να ακούσεις αναλόγως με την διάθεση ή τα κέφια σου, και πατάς το play: Ένας έτοιμος ραδιοφωνικός σταθμός στο σπίτι σου. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε άπειρες έτοιμες playlists από τις δεκάδες κατηγορίες του Κασετόφωνου (Φθινοπωρινές, χαλαρωτικές, λίστες για ποτό, για τις βόλτες, καλοκαιρινές, ερωτικές, ηλεκτρονικές κ.ο.κ..), ή να επιλέξεις μία κασέτα από τον αγαπημένο σου καλλιτέχνη.

Ό,τι κι αν διαλέξεις ο κύριος Κασετόφωνος βαφτίζει μια λίστα και όταν την ακούς, δεν πιστεύεις πόσο μέσα έχει πέσει στην επιλογή του τίτλου. Οι περισσότερες Playlists του, αν όχι όλες, είναι βιωματικές και προσωπικές.

Μιλήσαμε μαζί του και μας πρότεινε κάποια κομμάτια για τις μαμάδες που ξεκινάνε τη μέρα τους πίνοντας τον πρώτο τους καφέ και ακούγοντας μουσική για χαλάρωση και έμπνευση!

Ακούστε:

  1. C.W. Stoneking ~ The Love Me Or Die
  2. Beirut – Elephant Gun
  3. BendBasha – S agapo (Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία)
  4. Moonrise Kingdom Soundtrack: The Heroic Weather-Conditions of The Universe
  5. Δεύτερη ισημερία Δημήτρης Παπαδημητρίου
  6. “VALSE DES BALKANS” | Mimis Nikolopoulos (Το βαλς των Βαλκανίων)
  7. The Verve – Bitter Sweet Symphony (Original Instrumental)

Όσο για τα παιδιά, εκτός από τα γνωστά παιδικά τραγούδια, υπάρχουν κομμάτια ορχηστρικά με τρομπέτα και ακορντεόν που τους αφήνουν να αυτοσχεδιάσουν ελεύθερα και να χαθούν στη μαγεία της μελωδίας.

Ακούστε μαζί με τα μικρά σας:
Κασέτα (23 μουσικά κομμάτια): Λούνα Παρκ

Πάτα play και όπου κι αν  μας είσαι θα μεταφερθείς αυτόματα στα μέρη, στον χρόνο, στις αναμνήσεις, τις μυρωδιές και τους φίλους που έχεις συνδυάσει με τη μουσική επιλογή σου.


| θεατράλε & κινούμενες εικόνες |

Η θεατρική παράσταση “8η ημέρα” ταξιδεύει στα σπίτια σας!

Για να την φιλοξενήσετε πατήστε εδώ.

12278772_695949840504693_4618604262471357193_n

Πόσες φορές όταν ήμασταν μικροί δεν κάναμε πως παίζαμε σε θέατρο στο σπίτι μας; Και πόσες ακόμα δεν βλέπουμε τα παιδιά μας τώρα να παίζουν θέατρο χρησιμοποιώντας τα πιο ευφάνταστα πράγματα μέσα στο σπίτι; Πού να το φανταζόμασταν ότι κάτι τέτοιο δεν θα απείχε πολύ από την πραγματικότητα και το θέατρο θα έμπαινε στα σπίτια μας, όπως πριν από πολλά χρόνια μπήκε η τηλεόραση. Υπάρχουν παραστάσεις που φιλοξενούνται στα σαλόνια των σπιτιών μας και δεν έχουνε να ζηλέψουν σε τίποτα από παραστάσεις που λαμβάνουν χώρα σε θέατρα. Πρόσφατα έμαθα για την παράσταση “8η ημέρα” του Ηλία Κουνέλα, με τον ίδιο και τον Παναγιώτη Καμμένο. Πρόκειται για μια δραματική ιστορία για τα σκοτεινά χρόνια του Εμφυλίου, με τελικό αποτέλεσμα τη συμφιλίωση, τη συγνώμη, μια παράσταση που έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για σπίτια. Πότε στο φως, πότε στο σκοτάδι, η ιστορία ξετυλίγεται και οι θεατές απολαμβάνουν κάτι το μοναδικό.

Επιλέξαμε μέρος μίας πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης του Ηλία Κουνέλα στο debot.gr.

Με τι ασχολείσαι; |Θα ήθελα να ασχολούμαι με την αφήγηση και με τον κόσμο που αυτή χωράει μέσα της. Κατά τον V.Shalamov ένα από τα αρχαιότερα συναισθήματα του ανθρώπου είναι ο θυμός. Η αφήγηση λοιπόν που αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα είδη του θεάτρου καταλαγιάζει τον άνθρωπο χιλιάδες χρόνια τώρα. Τον ημερεύει…Δυστυχώς όμως ξεχνάω την αφήγηση και ασχολούμαι με τον εαυτό μου, με το αν είμαι καλά ή όχι και κλαίω τον πολύτιμο χρόνο που χάνεται…

Πώς επιλέγεις τα κείμενα σου και πότε αισθάνεσαι πως θέλεις να κάνεις κάτι με αυτά; |Αναγνωρίζω τα κείμενά μου από τον τρόπο που με κάνουν να ντρέπομαι, να συγκινούμαι και να απογυμνώνομαι. Όταν για παράδειγμα συνάντησα τον Danilo Kis θυμήθηκα τον εαυτό μου παιδί να κατουράει στην παγωνιά πάνω στο χιόνι. Έγραφα το όνομά μου κι αυτό έλιωνε. Κάτι που εδώ στην Ελλάδα ένα παιδάκι θα το έκανε χαράζοντας το όνομά του με ένα βότσαλο πάνω στην άμμο που θα το έσβηνε η θάλασσα, εγώ το έζησα με έναν διαφορετικό τρόπο. Έχει σημασία. Αυτή η μνήμη που διαφέρει είναι πάντα η ανάγκη και το κίνητρο. Όταν διάβασα τους ”Καραμάζοφ” αναγκάστηκα σχεδόν να πιστέψω στον Θεό! Ήμουν αβάπτιστος. Ο Dostojevsky μου έβαλε τρικλοποδιές. Αυτή η αντιδιαστολή γέννησε την ανάγκη. Όταν διάβασα τον Georghiou γονάτισα. Ήθελα να φτιάξω μία παράσταση που θα έχει ομολογία πίστεως σε έναν κόσμο που δεν πιστεύει σε τίποτα.

Πώς εκφέρεται η καλή αφήγηση κι είναι απαραίτητη μια παρέμβαση για την ΑΓΑΠΗ σήμερα; | Η καλή αφήγηση κατά βάση δεν εκφέρεται, είναι σαν το σ’ αγαπώ που φοβόμαστε να το πούμε μήπως χαθεί η αγάπη. Παρ’ όλα αυτά, έστω μια φορά το σ’ αγαπώ πρέπει να ειπωθεί. Με μία φορά δεν παραβιάζεται το άρρητο. Κι αν στην εποχή μας τα θεωρούμε όλα πια παραβιασμένα, δεν πρέπει, παρόλα αυτά, οι λέξεις και οι μεγάλες διαχρονικές έννοιες να ξαναειπωθούν από την αρχή; Δεν πρέπει οι λέξεις να ξαναμιλήσουν; Να ξαναανέβουν την καμπύλη του κύκλου;

12376050_703565363076474_3313795028082940188_n

Photo © Mike Rafail

Τι σημαίνει για σένα η 8η ημέρα; | Για την Ορθοδοξία είναι η μέρα του Βαπτίσματος, η Καινούργια μέρα της Δημιουργίας, η μέρα της συμφιλίωσης. Για μένα είναι η μέρα που επιθυμώ και που φοβάμαι περισσότερο απ΄ όλες τις άλλες να ζήσω. Τι θα κάνω αν εκείνη την ημέρα ο χειρότερος εχθρός που θα αντικρίσω μπροστά μου θα είναι ο εαυτός μου; Πώς θα αγκαλιάσω το λυσσασμένο ζώο που έχω μέσα μου;

Γιατί ονομάσατε την παράσταση που ταξιδεύετε στα σπίτια «η 8η ημέρα»; | Ονομάσαμε την παράσταση έτσι από κοινού με τον Παναγιώτη, γιατί φανταστήκαμε τους παππούδες μας αγκαλιασμένους κι ας ήταν εχθροί στον εμφύλιο. Επίσης κάθε σπίτι που φιλοξενεί την παράσταση δέχεται και ξένους θεατές. Οπότε βιώνει και το κοινό μια συμφιλίωση με τον άγνωστο.

Μπορείς να αφηγηθείς μία εμπειρία που έχεις ζήσει σ’ ένα από τα 150 σπίτια που έχει επισκεφθεί η «8η ημερα»; | Βρεθήκαμε σε ένα σπίτι στο Χαλάνδρι με αναρχικούς, χρυσαυγίτες και ομοφυλόφιλους θεατές μαζί. Στην αρχή χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Στο τέλος της παράστασης μας εγκατέλειψε ο φόβος της έναρξης. Στο τέλος, όλες οι μάσκες και τα αξιώματα θα πέσουν.

Μπορείς να αφηγηθείς μία από τις εμπειρίες της δράσης του ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟΥ του Εθνικού Θεάτρου στα νοσοκομεία; Έχετε ξεπεράσει τις 370 παραστάσεις γύρω από κρεβάτια ενήλικων ασθενών. / Μια μέρα παίξαμε σε ένα εικοσάχρονο παιδί από το Μπαγκλαντέζ. Δούλευε στη Μανωλάδα και είχε παραλύσει το κορμί του από τις αντίξοες συνθήκες εργασίας. Μας ρώτησαν από το «Σωτηρία» αν μπορούμε να παίξουμε σε κάποιον που δεν μιλάει Ελληνικά. Αποφασίσαμε πως θα παίξουμε κι όταν μπήκαμε στο θάλαμό του αντίκρισα τα πιο τρομοκρατημένα μάτια που έχω δει στη ζωή μου. Δεν ξέραμε πώς να του εξηγήσουμε πως σε λίγο θα δει θέατρο. Σε λίγο αρχίσαμε να βαφόμαστε κλόουν μπροστά του, αλλά το παιδί παρέμενε αδιάφορο. Η παράσταση ήταν μια μεγάλη αποτυχία. Αντί να τονώσουμε τον θεατή μας, μάλλον του προκαλέσαμε δυσάρεστα συναισθήματα. Ώσπου ο Θεός μας λυπήθηκε. Φεύγοντας από το θάλαμο, έμεινε το πόμολο της πόρτας στο χέρι μου. Το πρόσφερα στην Ιφιγένεια  σαν λουλούδι που μοσχοβολάει. Αυτή το μύρισε (το πόμολο) και ζαλίστηκε από την ευωδία με αποτέλεσμα να μην βρίσκει την έξοδο του θαλάμου και να πέφτει πάνω στον τοίχο. Ο θεατής μας χαμογέλασε! Τώρα το τραβήξαμε στα άκρα, κάναμε τουλάχιστον μισή ώρα για να βγούμε από το θάλαμο. Ο θεατής μας γέλασε με την ψυχή του… Κι όταν βγήκαμε με την Ιφιγένεια από τον θάλαμο κλαίγαμε σαν μικρά παιδιά αγκαλιασμένοι! Αυτή είναι μόνο μία ιστορία. Κάθε επίσκεψη έχει τη δική της.

Για να φιλοξενήσετε την παράσταση στο δικό σας σπίτι μπείτε εδώ.

Έχετε δει την παράσταση; Στείλτε μας την εμπειρία σας στο momsfirstblog@gmail.com


| πρόταση |

Δύο θεατρόφιλοι προτείνουν…

σερβίρουν οι Κυριακή Ανδριάνη & Μιχάλης Κατσουλάκος

Δεύτερη φωνή | Δράμα των Θανάση Παπαθανασίου, Μιχάλη Ρέππα
Διάρκεια: 120 ‘
Σκηνοθ.:Κ. Μαρκουλάκης | Ερμηνεύουν: Ν. Μεντή, Δ. Σκιάδη, Γ. Ζιόβας, Κ. Γαβαλάς

Θέατρο Αποθήκη | Σαρρή 40, Ψυρρή | Τηλ.: 2103253153 | Παραστάσεις: Απόγ.: Σάβ. 6 μ.μ. Βραδ.: Τετ., Κυρ. 8 μ.μ., Πέμ.-Σάβ. 9 μ.μ.

2.jpg
Το έργο περιγράφει μέσα από τα μάτια μιας μικροαστής μάνας και συζύγου την αγωνία της να δώσει στα παιδιά της την ευκαιρία να ζήσουν τα όνειρά τους πριν αυτά γίνουν χαμένα, όπως έγιναν κάποτε τα δικά της.
Το μήνυμα του έργου ίσως είναι κοντά σε αυτό που βιώνει ο καθένας μας. Το δράμα από ατομικό γίνεται συλλογικό. Γίνεται το δράμα μιας ολόκληρης γενιάς. Της γενιάς της μεταπολίτευσης, που έκανε τα όνειρα κούφια συνθήματα και φτηνό συνάλλαγμα για ένα άνετο διαμέρισμα με ζαχαρί καναπέ και τηλεόραση plasma.
Εξαιρετική η ερμηνεία της Νένας Μεντή.

Ο κόκορας | Κωμωδία των Τάσου Γερακίνη και Κατερίνας Παπαναστασάτου
Διάρκεια: 40 ‘
Ερμηνεύουν: Ν.Κασάπης, Α.Ούστα

Ριφιφί | Εμμ. Μπενάκη 69Α | Τηλ.: 2103300237 | Παραστάσεις: Τετ., Πεμ. 10 μ.μ. έως 09/04

Untitled-1.jpg

Το πρώτο θεατρικό σήριαλ που διαδραματίζεται σε ένα εστιατόριο. Στο εστιατόριο ΡΙΦΙΦΙ των Εξαρχείων. Ο κόκορας είναι ένας ιδιότυπος και ευρηματικός αντίλογος ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα που είναι ζευγάρι στη ζωή και προσπαθεί ο καθένας μέσα από τη δική του ματιά να κάνει μια ανασκόπηση, αλλά και μια προέκταση στο μέλλον της σχέσης τους. Με όπλο το μοναδικό τους χιούμορ, διαφωνούν, συγκρούονται και επιδίδονται σε παιχνίδια μυαλού και εξουσίας, αγωνιώντας να βγουν αλώβητοι από την αιώνια μάχη του αρσενικού- θηλυκού.

Εξαιρετικό φαγητό και πολύ καλές τιμές.
Εισιτήριο δεν υπάρχει. Χρέωση υπάρχει μόνο με την όποια κατανάλωση φαγητού ή ποτού.


Κινούμενες εικόνες | “Μια φορά κι έναν καιρό…”

σερβίρει ο Jojo

6d7c9583b6f58f433a4a93a354e6bf1a

Σήμερα που η ποικιλία για ταινίες που απευθύνονται στα παιδιά ξεπερνάει κάθε προηγούμενο είναι λιγάκι δύσκολο να φανταστούμε ότι υπήρξε κάποτε μια εποχή που ο όρος “παιδική ταινία” ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτος. Μέχρι και τη δεκαετία του 1980, όταν ο μπαμπάς και η μαμά παίρνανε τα βλαστάρια τους για να πάνε σινεμά μπορούσαν να επιλέξουν μία από τις λεγόμενες “οικογενειακές ταινίες” για τη διασκέδασή τους. Το σκηνικό αυτό άρχισε να αλλάζει από το τέλος της δεκαετίας με το λανσάρισμα από τη Disney της ταινίας ” Η πεντάμορφη και το τέρας”. Λίγα χρόνια μετά η επιτυχία του “The Lion king” άνοιξε τον δρόμο που μας οδηγεί στο σήμερα.

Απώτερος σκοπός είναι να επιλέγουμε κάθε φορά μία ταινία που μέσα σε αυτήν την υπερπροσφορά του θεάματος, μπορεί και να σας έχει ξεφύγει.Εκτάκτως όμως, για αυτή τη φορά θα προτείνουμε μία σειρά που θα ικανοποιήσει την επιθυμία του γονιού εκείνου που ενδιαφέρεται η ψυχαγωγία του τέκνου του να συνδυάζεται με τη μάθηση. Η σειρά λέγεται ” Μιά φορά κι έναν καιρό…ήταν ο άνθρωπος” και οι παλαιότεροι θα την θυμούνται μάλλον μέσα από την προβολή της στην εκπαιδευτική τηλεόραση της ΕΡΤ. Εάν δεν την έχετε ήδη στην κατοχή σας, αγοράστε την, κατεβάστε την, δανειστείτε την, κλέψτε, σκοτώστε, ξεκινήστε επανάσταση, αλλά πάρτε την στα χέρια σας. Ναι, αξίζει τόσο πολύ. Η σειρά συνοδεύεται από τα αντίστοιχα βιβλία, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι μικροί σας θα προτιμήσουν την DVD εκδοχή. Καλή συνέχεια και καλή διασκέδαση!

Μπορείτε να δείτε όλα τα επεισόδια εδώ.

Το “Μιά φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος” (“II etait une fois…l’Homme”) ήταν η γαλλική σειρά κινουμένων σχεδίων του 1978, που αποτελείτο από 26 επεισόδια των 25 λεπτών, σκηνοθετημένη από τον Albert Barille.


| τρόπος ζωής |

Παίξτε, χορέψτε, τεντωθείτε, γελάστε μέσα από απλές ασκήσεις παιδικής γιόγκα!

iamyoga8

Όταν μιλάμε για γιόγκα σε παιδιά, τότε σωματική άσκηση, ισορροπία, συγκέντρωση, γέλιο και χαλάρωση γίνονται ένα!

Τα τελευταία χρόνια η γιόγκα για παιδιά και τα οφέλη που την συνοδεύουν έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή.

H γιόγκα μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Συγκεκριμένα, μέσα από διασκεδαστικές ασκήσεις-παιχνίδια τα παιδιά:

●    Δυναμώνουν το σώμα τους και αποκτούν ευλυγισία (Πολλές ασκήσεις έχουν προέλθει από στάσεις ζώων και φέρουν τις αντίστοιχες ονομασίες. Τα μικρά τις λατρεύουν και θέλουν να τις μιμηθούν, αφού όχι μόνο διασκεδάζουν, αλλά γυμνάζουν κυρίως τη σπονδυλική στήλη).
●    Αναπτύσσουν κινητικές δεξιότητες και ισορροπία
●    Βελτιώνουν τη στάση του σώματός τους
●    Αναπτύσσουν αυτογνωσία, αυτοέλεγχο και συγκέντρωση (προωθείται η έννοια της προσπάθειας)
●    Τονώνουν το μυοσκελετικό, το κυκλοφορικό, το αναπνευστικό, το ενδοκρινικό, το πεπτικό τους σύστημα
●    Αναπτύσσουν τη φαντασία και τη δυνατότητα οραματισμού
●     Ανακαλύπτουν τρόπους χαλάρωσης και διαχείρισης άγχους
●    Δημιουργούν, αυτοσχεδιάζουν, εκφράζονται, γελούν, αναπτύσσουν θετική στάση και αισιοδοξία
●    Γνωρίζουν, αποδέχονται και εξελίσσουν τον εαυτό τους
…ανάμεσα σε άλλα

Η ψυχική ηρεμία που μπορεί να προσφέρει στα παιδιά η γιόγκα είναι απίστευτη. Και είναι εξίσου σημαντική  με αυτή των μεγάλων, γιατί στον δικό τους μικρόκοσμο  τα παιδιά αντιμετωπίζουν τη δική τους πίεση, τα δικά τους προβλήματα και άγχη, με αποτέλεσμα να αναζητούν μέσα εκτόνωσης και χαλάρωσης. Οι ασκήσεις κάνουν τα παιδιά να χαμογελούν και να ξεχνούν αν έχουν στεναχωρηθεί με κάτι. Τα βοηθάνε να χαλαρώσουν. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μπορούν να εκτονώσουν το θυμό τους και να πάνε πιο ήρεμα για ύπνο.

στην πράξη…

Παρακάτω δείχνουμε μερικές στάσεις παιδικής γιόγκα που δοκιμάσαμε εμείς στο σπίτι μαζί με την Χρύσα  (4 ετών) παρακολουθώντας το βίντεο που ακολουθεί.

υγ. Φυσικά δεν καταφέραμε να τις αντιγράψουμε όπως ακριβώς τις δείχνει, αλλά μέσα από την προσπάθεια γελάσαμε πολύ, παίξαμε και περάσαμε ένα διαφορετικό απόγευμα στο σπίτι παρέα με τις αγαπημένες μας κούκλες, το στρωματάκι μας και το ραδιόφωνο να παίζει jazz.

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf

Πίνακας: Αντώνης Αντζουλίδης

Διαβάστε επίσης: Jazz, αυτοσχεδιάστε ελεύθερα! | Τι μελωδία έχουν οι αναμνήσεις σας;


Πότε πρέπει να μπαίνουν τα I gadgets στη ζωή των παιδιών;

σερβίρει η Αλεξία Σβώλου, δημοσιογράφος υγείας, χημικός, βιοχημικός και μητέρα

gadget_680_263108_05q20g

Η εικόνα που θα σας περιγράψω σας είναι υπερβολικά οικεία, ακόμα κι αν δεν είστε γονείς. Κάποιο 2χρονο πιτσιρίκι δεν κάθεται ήσυχα (τυχαία νομίζατε πως βγήκε η φράση “terrible twos”;) και η μητέρα του τού δίνει το κινητό της τηλέφωνο για να παίξει και να απασχοληθεί. Αντίστοιχη εικόνα, ένας τετράχρονος Dennis (the menace) βουτάει το tablet του μπαμπά για να παίξει angry birds, την ώρα που ο (ταλαίπωρος) μπαμπάς ολοκληρώνει μια παρουσίαση για το γραφείο…

Κι αν μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, η επιβεβαίωση πως τα παιδιά μας αναπτύσσουν από πολύ τρυφερή ηλικία υπερβολικό κόλλημα με τα I gadgets-δηλαδή τα έξυπνα κινητά, τα tablets, τα book notes, τα lap tops, αλλά και τις κονσόλες παιχνιδιών έρχεται από την Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, καθώς οι έρευνες της φανερώνουν πως πριν κλείσουν τα οκτώ, τα ελληνόπουλα έχουν γίνει I maniacs! Κι εμένα ο γιος μου άρχισε από νήπιο να παίζει με οτιδήποτε έχει οθόνη και όταν η συσκευή κόλλαγε, την ξεκόλλαγε μόνος του με αφοπλιστική και εκνευριστική ευκολία. Είναι κι αυτός εκπρόσωπος της I γενιάς, των παιδιών που γεννήθηκαν στην εποχή του ίντερνετ, του facebook και του twitter και που θεωρούνται αυτόχθονες στην εποχή του διαδικτύου. Σας θυμίζω ότι εμείς οι γονείς τους είμαστε μετανάστες σε αυτή τη διαδικτυακή εποχή και τους περισσότερους τους διακατέχει ένας απίστευτος ιντερνετικός αναλφαβητισμός.

Είναι γεγονός πως τα παιδιά μας μεγαλώνουν με οθόνες και ανοιχτά παράθυρα στον μαγικό κόσμο του διαδικτύου-και αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, ούτε άλλωστε χρειάζεται. Τι χρειάζεται για να αποφύγουν τις παγίδες; Δύο πράγματα: Εκείνο το σοφό «παν μέτρον άριστον» των αρχαίων μας προγόνων και καλή εκπαίδευση, ώστε να μάθουν να αποφεύγουν μόνα τους τις κακοτοπιές. Το μέτρο απαιτείται για πολλούς και διαφόρους λόγους, αλλά ο βασικός είναι πως το κόλλημα σε μια οθόνη παχαίνει, γιατί η καθιστική ψυχαγωγία δεν καίει θερμίδες. Κι επειδή στην Ελλάδα κρατάμε τα σκήπτρα στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη, καλό είναι ως γονείς να προωθούμε στα πιτσιρίκια μας την ιδέα πως «το παιχνίδι είναι αυτό που σε ιδρώνει και σε λερώνει» κι όχι το chatting με φίλους σε μια ιστοσελίδα. Θα έχουν χρόνο γι΄ αυτό αργότερα. Συνεπώς, όχι πάνω από 1-2 ώρες οθόνη την ημέρα (συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης).

Η εκπαίδευση από την άλλη βοηθά να αποφύγουν τα παιδιά τις κακοτοπιές και όπως λέει η επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής Άρτεμις Τσίτσικα, επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας: “Στο διαδίκτυο, οι κακοτοπιές είναι πολλές. Γιατί στο διαδίκτυο υπάρχει ανωνυμία και αυτή η ανωνυμία βγάζει το σκοτεινότερο πρόσωπο των ανθρώπων, αφού τους προσφέρει ασφάλεια. Για τους λιλιπούτειους «σέρφερ» που θα μυηθούν σταδιακά στον μαγικό κόσμο του διαδικτύου, η εκπαίδευση και η γνώση είναι τα όπλα που χρειάζονται. Προσοχή, όχι απαγορεύσεις, που στρέφουν το παιδί στο απαγορευμένο όπως τη μέλισσα στο μέλι. Και ψυχραιμία…”.


Μαμάδες μη λέτε όχι στα γλυκά. Σταματήστε να τα εξιδανικεύετε!

σερβίρει η Ελεάνα Φαρμάκη, MSc Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

24342307_shutterstock_317633045__2___2_-limghandler

Σίγουρα ως μητέρες θα έχετε βρεθεί αρκετά συχνά μπροστά σε συζητήσεις από απελπισμένους και αγανακτισμένους γονείς που γκρινιάζουν ότι τα παιδιά τους δεν τρώνε φρούτα ή λαχανικά ή ακόμα δεν τρώνε τίποτα παρά μόνο πατάτες, αναψυκτικά και σοκολάτες!!! Αν μάλιστα διαβάζετε αυτό το άρθρο μπορεί ακόμα να νομίζετε ότι μιλάω για το δικό σας παιδί!

Αλήθεια όμως σκεφτήκατε ποτέ, πριν βάλετε τιμωρία το παιδί σας, στερώντας του τη σοκολάτα για μία εβδομάδα (επειδή δεν έφαγε τις φακές του το μεσημέρι) πως συχνά εσείς οι ίδιοι κατευθύνετε τα παιδιά στην «εξιδανίκευση» του γλυκού; Και μάλιστα ότι εσείς αποτελείτε ίσως τον πιο «δυνατό κρίκο» στην αλυσίδα που συμβάλει στη διαμόρφωση της γευστικής προτίμησης των παιδιών σας; Ω ναι λοιπόν είναι αλήθεια! Το πρόβλημα συχνά ξεκινάει από τους γονείς και πολύ πολύ συχνά … από τους πολυαγαπημένους… παππούδες!

Η διαμόρφωση των διατροφικών προτιμήσεων των παιδιών είναι φυσικά το αποτέλεσμα πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων.

Ποιος όμως είναι ο ρόλος των γονέων σε όλο αυτό; Οι γονείς κατέχουν έναν πολύ καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών για δυο βασικούς λόγους. Είναι αυτοί που καθορίζουν το εύρος και το είδος των τροφικών επιλογών τους, αλλά επίσης λειτουργούν ως πρότυπα τόσο σε σχέση με τις τροφικές τους επιλογές όσο και σε σχέση με τις στάσεις που σχετίζονται με τη διατροφή & την ικανοποίηση από την εικόνα σώματος. Αξιοσημείωτο για εμάς τις μητέρες είναι ότι σε σχέση με τους μπαμπάδες έχουμε ένα κάπως μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, καθώς οι διατροφικές προτιμήσεις διαμορφώνονται πολύ νωρίς, ακόμα από την ενδομήτρια ζωή μιας και οι γεύσεις «περνούν» στο αμνιακό υγρό!

Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς! Η λύση βρίσκεται σε 3 λέξεις- πρακτικές κλειδιά! Μίμηση, εξοικείωση & ανταμοιβή!

Η μίμηση: Ο ρόλος του γονέα ως πρότυπο είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη διαμόρφωση των επιλογών των παιδιών τους. Τα παιδιά όπως αναφέρθηκε παραπάνω μιμούνται τους γονείς, καθώς αυτοί λειτουργούν ως πρότυπα για τα παιδιά.

Εξοικείωση: Οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να αποφεύγουν την κατανάλωση νέων και άγνωστων τροφίμων (νεοφοβία). Η σταδιακή εξοικείωση με τα νέα τρόφιμα μπορεί να ανατρέψει την τάση αυτή. Τα τρόφιμα που θέλουμε να «εισάγουμε» στη διατροφή πρέπει απλά να τα παρουσιάζουμε αρκετές φορές (12-15 τουλάχιστον) στα παιδιά χωρίς όμως πίεση για κατανάλωση!

Ανταμοιβή: Ένα συχνό λάθος των γονιών προκειμένου να πείσουν τα παιδιά τους να καταναλώσουν συγκεκριμένα τρόφιμα είναι ότι υπόσχονται κάποιου τύπου ανταμοιβή (π.χ. αν φας όσπρια θα σου δώσω γλυκό). Η λεκτική και όχι η υλική, η μικρή και όχι η μεγάλη, η επιβράβευση που αφορά την ποιότητα και όχι την ποσότητα της συμπεριφοράς σχετικά με την κατανάλωση τροφής φαίνεται να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Όταν χρησιμοποιούνται τρόφιμα (π.χ. γλυκά, σοκολάτες, κ.λπ.) ως ανταμοιβή έχουμε αρνητικά αποτελέσματα.

Επομένως! Τα πράγματα γίνονται πιο απλά όταν προσφέρουμε καθημερινά χωρίς πίεση καθαρισμένα έτοιμα και σε ευχάριστο παιχνιδιάρικο κλίμα τα τρόφιμα που θέλουμε να καταναλώνει περισσότερο το παιδί π.χ. σε ένα κοινό οικογενειακό γεύμα, στο οποίο ακόμα καλύτερα θα είναι αν το παιδί έχει συμμετάσχει στην αγορά και την προετοιμασία! Χωρίς πίεση ή έντονο έλεγχο!

20170121_150716.jpg

Ντύστε, επομένως, τα παιδιά σας μικρούς σεφ! Πάρτε τα μαζί σας στο σούπερ μάρκετ! Παίξτε παιχνίδια φρούτων και λαχανικών! Και ακόμα καλύτερα φάτε μαζί τους! Προσοχή, όμως, ότι κανόνες μπαίνουν από τους γονείς θα πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά και από τους παππούδες ή όποιον επίσης ασχολείται με τη διατροφή του παιδιού!


| αναγνωστήριο |

Τσάρλι Τσάπλιν | ”Charlie” |  ξεδιπλώνοντας σκέψεις

Λίγα λόγια για τον Charlie:

Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης του βωβού κινηματογράφου, που απέκτησε διεθνή φήμη ενσαρκώνοντας τον Σαρλό, και σκόρπισε και σκορπά άφθονο γέλιο σε μικρούς και μεγάλους.

Ο Τσαρλς Σπένσερ «Τσάρλι» Τσάπλιν (Charles Spencer «Charlie» Chaplin) γεννήθηκε to 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους. Τα παιδικά του χρόνια κάθε άλλο παρά γελαστά κι ευτυχισμένα ήταν. Μετά τον πρώιμο χωρισμό των γονιών του πέρασε τη νηπιακή ηλικία του ανάμεσα σε μπουλούκια θεατρίνων, συνοδεύοντας τη μητέρα του στις περιοδείες της ανά την αγγλική επικράτεια. Όταν, όμως, βρέθηκε ορφανός από πατέρα και με μητέρα άνεργη, η ζωή του μικρού Τσάρλι άρχισε να μοιάζει ολοένα και περισσότερο βγαλμένη από τις σελίδες του Ντίκενς. Για να κερδίσει το μεροκάματο της οικογένειας αυτοσχεδιάζει μικρά χορευτικά στους δρόμους του κακόφημου Λονδίνου και μαζεύει τις πενταροδεκάρες των περαστικών.

Οι παλιές γνωριμίες των γονιών του τον βοήθησαν, ωστόσο, να βρει μία κανονική δουλειά στον παιδικό χορευτικό θίασο των «Eight Lancashire Lads». Σε ηλικία οκτώ ετών ήταν ήδη επαγγελματίας ηθοποιός, που ερμήνευε παιδικούς ρόλους σε παραστάσεις στο Λονδίνο και στα 17 του έγινε μέλος του επιτυχημένου τότε θιάσου του Φρεντ Κάρνο, με τον οποίον έκανε δύο περιοδείες στην Αμερική.

Φθάνοντας στο Λος Άντζελες, τον Δεκέμβριο του 1913, ήταν ήδη αποφασισμένος να μη γυρίσει πίσω στην Αγγλία. Η πρώτη ταινία του «Making a living» (1914) δεν ενθουσίασε τους παραγωγούς του εκκολαπτόμενου τότε Χόλυγουντ, οι οποίοι όμως διέκριναν στον Άγγλο κωμικό με το αστείο περπάτημα ένα ξεχωριστό ταλέντο. Ο Τσάπλιν ήθελε να κατακτήσει το καινούργιο μαζικό είδος διασκέδασης, μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη όλη την εμπειρία του πλανόδιου θεατρίνου.

Λίγους μήνες αργότερα και με 11 ταινίες στο ενεργητικό του νιώθει ήδη «βετεράνος» ηθοποιός, έτοιμος να πάρει ο ίδιος την κάμερα στα χέρια του. Είναι η εποχή του πειραματισμού, μέσα από τον οποίο θα γεννηθεί η τόσο οικεία και παγκοσμίως αναγνωρίσιμη εικόνα του Σαρλό: του καλοκάγαθου αλητάκου με το κοντό μαύρο μουστάκι, τα υπερμεγέθη παπούτσια, το ημίψηλο καπέλο σε μικρότερο από το κανονικό νούμερο και το μπαστούνι από μπαμπού, που προσπαθεί να επιβιώσει, διατηρώντας την αξιοπρέπειά του μέσα σε ένα κόσμο κοινωνικής αδικίας και ανισότητας.

Το 1921 βγαίνει στις αίθουσες το «Χαμίνι» («The Kid»), το οποίο μένει στην ιστορία ως το πρώτο αριστούργημά του. Εν τω μεταξύ, τα φτωχικά νιάτα του είναι μια μακρινή ανάμνηση. Με το νέο συμβόλαιο που υπογράφει στην εταιρεία Mutual, ο Τσάπλιν γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος άνθρωπος στο Χόλιγουντ, με μισθό που δεν πέφτει κάτω από τις 10.000 δολάρια την εβδομάδα και με ένα επιπλέον μπόνους 150.000 δολαρίων. Διανύει την πιο δημιουργική περίοδο της καριέρας του, καθώς αναδεικνύεται σε ανυπέρβλητο μάστορα της παντομίμας, ικανό να οδηγεί τους θεατές του από το γέλιο στο δάκρυ με μία απλή έκφραση ή χειρονομία και με χάρη που συχνά παρομοιάζεται με εκείνη ενός χορευτή μπαλέτου.

Το 1919 ιδρύει τη United Artists μαζί με δύο ακόμη μεγάλους ηθοποιούς της εποχής του, την Μαίρη Πίκφορντ και τον Ντάγκλας Φέρμπανκς, και συνεχίζει τις εισπρακτικές επιτυχίες του, αγνοώντας για αρκετά χρόνια τη νέα τεχνολογία του ομιλούντος κινηματογράφου, φοβούμενος ότι η ουσία της τέχνης του, η παντομίμα, θα εξαφανιζόταν ανάμεσα στους διαλόγους. Έργα του, όπως «Τα φώτα της πόλης» («City Lights»,1931) και οι «Μοντέρνοι καιροί» («Modern Times», 1936) ήταν βωβές ταινίες που γνώρισαν τεράστια επιτυχία την εποχή του ομιλούντος κινηματογράφου. Το 1940 γύρισε την πρώτη του ομιλούσα ταινία, τον «Μεγάλο Δικτάτορα» («The Great Dictator»), που ήταν μια σάτιρα του Αδόλφου Χίτλερ.

Οι θεατές όλου του κόσμου μπορεί να λάτρεψαν τον Τσάπλιν, οι επικριτές του όμως στην Αμερική δεν ήταν λίγοι. Αιτίες ήταν άλλοτε τα πολιτικά του φρονήματα (κατηγορήθηκε ως κομμουνιστής από το μακαρθικό λόμπι του Χόλιγουντ και πικραμένος αυτοεξορίστηκε στην Ελβετία το 1952) και άλλοτε η προσωπική ζωή του.΄Εκανε τέσσερεις γάμους, εκ των οποίων οι δύο ήταν με ανήλικες νύφες: στα 28 του νυμφεύτηκε την 16χρονη ηθοποιό Μίλντρεντ Χάρις, στα 35 του την καλλονή Λολίτα Μακ Μάρεϊ (αργότερα Λίτα Γκρέι) και στα 44 τη 19χρονη ηθοποιό Πολέτ Γκοντάρ. Τέταρτη και τελευταία σύζυγός του υπήρξε η Ούνα Ο’ Νιλ, κόρη του θεατρικού συγγραφέα Ευγένιου Ο’ Νιλ. Όταν παντρεύτηκαν εκείνος ήταν 54 χρονών κι εκείνη 18. Παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της, ο γάμος τους διάρκεσε μέχρι τον θάνατο του Τσάπλιν και μάλιστα το ζευγάρι απέκτησε οκτώ παιδιά.

Ο Τσάπλιν δεν έλαβε ποτέ ένα κανονικό βραβείο Όσκαρ. Τιμήθηκε το 1927 από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, που απονέμει τα Όσκαρ, για την «ιδιοφυή, συγγραφή, σκηνοθεσία και παραγωγή» της ταινίας «Το τσίρκο» και το 1972 για την «ανυπολόγιστη συμβολή του στην εξέλιξη του κινηματογράφου ως της μεγαλύτερης μορφής τέχνης του 20ου αιώνα». Το 1975 χρίστηκε ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη βασίλισσα Ελισάβετ κι έγινε «σερ».

Ο Τσάρλι Τσάπλιν πέθανε τα Χριστούγεννα του 1977 στο Βεβέ της Ελβετίας σε ηλικία 88 ετών.

charlie-chaplin-8-759x500.png

Μερικές σκέψεις του:

As I began to love myself I found that anguish and emotional suffering are only warning signs that I was living against my own truth. Today, I know, this is “AUTHENTICITY”.

As I began to love myself I understood how much it can offend somebody if I try to force my desires on this person, even though I knew the time was not right and the person was not ready for it, and even though this person was me. Today I call it “RESPECT”.

As I began to loον Τσάρλι Τσάπλινve myself I stopped craving for a different life, and I could see that everything that surrounded me was inviting me to grow. Today I call it “MATURITY”.

As I began to love myself I understood that at any circumstance, I am in the right place at the right time, and everything happens at the exactly right moment. So I could be calm. Today I call it “SELF-CONFIDENCE”.

υγ.Ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος είχε γράψει ένα ποίημα με τίτλο ”Γράμμα στον Τσάρλι Τσάπλι”. Κύριος θέμα του ποιήματός του ήταν να ευχαριστήσει τον Τσάρλι για όσα του προσέφεραν οι ταινίες του και να τον παρακαλέσει να συνεχίσει με το έργο του να δίνει κουράγιο στους δυστυχισμένους ανθρώπους.

Ε, Τσάρλι Τσάπλιν, παιδικέ μου φίλε, που ΄μοιαζαν τα παπούτσια μας! Περάσαν τόσα χρόνια από τότε κι όμως νιώθω μια ζεστασιά παράξενη, ως να με είχες στα χέρια σου ζεστάνει κάποια νύχτα, που νιφάδες χιονιού τρύπωναν μέσα στον κινηματογράφο του χωριού μου και κρύωνα διπλωμένος στο μακρύ σάκο μου, με πεσμένα τα μαλλιά στα μάτια μου, που λάμπαν βλέποντάς σε σαν του αγριμιού, ολοκάθαρα. Που να΄ξερα πως θα΄ μενες εσύ, Τσάρλι, ως το τέλος ο φίλος μας στον κόσμο, ο καλός θείος, ο γείτονας του Θεού, ο παραστάτης σε όλους μας, και πως εγώ μια μέρα με τη φτωχή αλφαβήτα που εκεί κάτω στο ταπεινό σχολείο μας με μαθαίναν, θα σου’ γραφα ένα γράμμα σαν και τούτο, γιομάτο από φιλία και καρδιοχτύπια για όλο τον κόσμο!
Τσάρλι! Τσάρλι! Γράφω σ’ εσένα για όλους μου τους φίλους,
Τσάρλι Τσάπλιν, καλέ μου ταχυδρόμε, που πας σ΄όλες τις χώρες και χτυπάς με το διακριτικό σου μπαστουνάκι των φτωχών τα παράθυρα κι αφήνεις στο παντζούρι τους πάνω ένα γαρούφαλο, που με το πλάι το βράδυ, ακροπατώντας, μπαίνεις απ΄τις μισάνοιχτες πορτούλες στον ύπνο των παδιών, με την ψυχή σου φορτωμένη παιχνίδια, Τσάρλι, φίλε των φίλων μου όλων που δεν έχουν φίλους, που τους πήραν τον ήλιο τ΄ ουρανού, που τους πήραν τη χάρη και την πρόνοια. και που σένα έχουν μόνο ανάμεσά τους να πηγαίνεις και να’ ρχεσαι, κουνώντας τα λοξά σου παπούτσια, διάβασέ τους την αγάπη μου Τσάρλι! Ένα λουλούδι μ΄εκατομμύρια φύλλα είναι το γράμμα που σου στέλνω για όλους. Μοίρασέ τους την ελπίδα μου, Τσάρλι!…
Νικηφόρος Βρεττάκος


Χαθείτε στις σελίδες ενός βιβλίου…υπάρχουν λόγοι!

Book-desktop-wallpaper-images-hd-wallpapers.jpg

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ανοίξατε ένα βιβλίο και χαθήκατε στις σελίδες του ή διαβάσατε ένα άρθρο που σας τράβηξε το ενδιαφέρον; Μήπως όταν λέτε «έχω διάβασμα» εννοείτε τις ενημερώσεις του Twitter και τις αναρτήσεις στο Facebook; Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η οθόνη, εύκολα ξεχνάει κανείς την ευχαρίστηση που προσφέρει ένα καλό βιβλίο, υποτιμώντας έτσι ένα από τα καλύτερα εργαλεία προσωπικής εξέλιξης που διαθέτει ο πολιτισμός μας. Και μπορεί πολλοί να ισχυρίζονται ότι το βιβλίο με την παραδοσιακή του μορφή οδεύει προς την εξαφάνιση, εξαιτίας των νέων τεχνολογιών, αλλά τα εξώφυλλα, η μυρωδιά του, ο ήχος των σελίδων που γυρίζουν, η συλλογή με βιβλία που μεγαλώνει με κόπο είναι κομμάτια αναντικατάστατα της πολύπλευρης εμπειρίας που λέγεται ανάγνωση. Μάλιστα, όπως φαίνεται μέσα από έρευνες, το διάβασμα ενός βιβλίου μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι τα άλλα είδη ψυχαγωγίας. Αντικαταστήστε, λοιπόν, το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης με ένα βιβλίο και απολαύστε τα οφέλη του στην υγεία και την ευεξία σας. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για όλα τα γούστα. Βρείτε απλώς αυτό που σας ταιριάζει και αναζωογονήστε το πνεύμα, την ψυχή και το σώμα σας.

Τι μπορεί να προσφέρει ένα βιβλίο;

1 Μια πόρτα στο μυαλό των άλλων
Ίσως ήρθε η ώρα να φυλάξετε σε κούτες τα συλλεκτικά σας κόμικς και να ανοίξετε κάτι πιο «βαρύ». Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», όσοι διαβάζουν καλή λογοτεχνία μπορούν να «διαβάζουν» ευκολότερα και το μυαλό των άλλων ανθρώπων. Ερευνητές από το New School of Social Research της Νέας Υόρκης έδωσαν σε ομάδες ατόμων να διαβάσουν αποσπάσματα ποιοτικής λογοτεχνίας, βιβλίων μπεστ σέλερ και μη λογοτεχνικών κειμένων και στη συνέχεια τους ζήτησαν να περιγράψουν τα συναισθήματα ανθρώπων σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες που εστίαζαν στα μάτια. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσοι είχαν διαβάσει λογοτεχνία είχαν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσχέτιση της ποιοτικής λογοτεχνίας με την πολύπλοκη λειτουργία της Θεωρίας του Μυαλού (έτσι ονομάζεται στην ψυχολογία η κοινωνική δεξιότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος την ψυχική κατάσταση του άλλου) εξηγείται από το ότι η λογοτεχνία εμπλέκει τον αναγνώστη σε μια κατάσταση κατά την οποία είναι αναγκαία η αξιοποίηση της δυνατότητας κατανόησης των ανθρώπων.

2 Ηρεμία & χαλάρωση
Ό,τι και να σας απασχολεί, ένα βιβλίο είναι αρκετό για να το βγάλετε από το μυαλό σας. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Sussex έδειξε ότι η ανάγνωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους. Μάλιστα, το διάβασμα φάνηκε να είναι πιο αποδοτικό ως αγχολυτικό ακόμα και από τη μουσική ή μια βόλτα. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν μόλις 6΄ για να χαλαρώσουν από τη στιγμή που άρχισαν να διαβάζουν, σύμφωνα με τις μετρήσεις των καρδιακών παλμών και της μυϊκής έντασης. Η ευεργετική αυτή δράση φαίνεται να οφείλεται στο ότι το μυαλό είναι αναγκασμένο να συγκεντρωθεί σε αυτό που διαβάζει, με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή του από τις υπόλοιπες έγνοιες που το βασανίζουν. Σημασία, μάλιστα, δεν έχει το τι διαβάζει ο αναγνώστης, αλλά το να αφήσει τον εαυτό του να «χαθεί» μέσα σε αυτό.

3 Ακονίζει το μυαλό
Η ανάγνωση κρατάει το μυαλό σας σε φόρμα και το ανανεώνει, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology». Η μελέτη, η οποία διερεύνησε δεδομένα από 294 άτομα που πέθαναν κατά μέσο όρο στα 89 τους χρόνια, έδειξε ότι εκείνοι που στη διάρκεια της ζωής τους ασχολούνταν με δραστηριότητες που τονώνουν το μυαλό, όπως δηλαδή το διάβασμα, παρουσίασαν χαμηλότερο ρυθμό εξασθένησης της μνήμης σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν. Η μελέτη δείχνει ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες που κρατούν το μυαλό σε εγρήγορση (από την παιδική ηλικία μέχρι τα γηρατειά) είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Γι’ αυτό, αρχίστε να διαβάζετε ό,τι πέσει σας χέρια σας, είτε πρόκειται για κάποιο νομπελικό αριστούργημα είτε για το φυλλάδιο με τις οδηγίες χρήσης της καφετιέρας σας.

4 Κρατάει μακριά το Αλτσχάιμερ
Ακριβώς όπως η σωματική άσκηση ενισχύει την καρδιά, τους μυς και τα οστά, η πνευματική δραστηριότητα δυναμώνει τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι ενήλικοι που ασχολούνται με πνευματικά χόμπι, όπως η ανάγνωση, είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν τη νόσο του  Αλτσχάιμερ. Βέβαια, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν την ύπαρξη μιας σύνδεσης ανάμεσα στα δύο και όχι μια σχέσης αιτίου-αιτιατού, καθώς η αδράνεια του εγκεφάλου μπορεί να είναι επιβαρυντικός παράγοντας όσον αφορά τη συγκεκριμένη νόσο, μπορεί όμως να είναι και ένα πρόωρο σύμπτωμά της ή και τα δύο.

5 Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
Η υιοθέτηση μιας αγχολυτικής ρουτίνας πριν πέσετε για ύπνο είναι ένας καλός τρόπος να ηρεμήσει το μυαλό σας και να δώσει το σύνθημα στο σώμα σας να κοιμηθεί. Όπως είπαμε, λοιπόν, και προηγουμένως, το διάβασμα αποτελεί ένα καλό αγχολυτικό φάρμακο και μερικές σελίδες από το αγαπημένο σας βιβλίο θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα. Επίσης, τα έντονα φώτα, όπως εκείνα των ηλεκτρονικών συσκευών, δίνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσει, γι’ αυτό και η ανάγνωση ενός βιβλίου κάτω από το απαλό φως του φωτιστικού στο κομοδίνο σας είναι καλύτερη επιλογή από το laptop.

6 Σας κάνει καλύτερους ανθρώπους
Πόσες φορές σας έχει συμβεί να παρασυρθείτε τόσο έντονα από τις περιγραφές ενός βιβλίου, τα πρόσωπα και τις καταστάσεις, που να νομίζετε ότι τα βλέπετε να ζωντανεύουν μπροστά σας; Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «PLoS ONE», το να «χάνεστε» μέσα σε ένα μυθιστόρημα μπορεί να αυξήσει την ενσυναίσθησή σας ή με άλλα λόγια να δυναμώσει την ικανότητά σας να καταλαβαίνετε τα συναισθήματα των γύρω σας. Ολλανδοί ερευνητές έδειξαν μέσα από πειράματα ότι οι άνθρωποι που παρασύρονται συναισθηματικά από ένα βιβλίο φαντασίας έχουν περισσότερο καλλιεργημένη την ενσυναίσθησή τους. Αφήστε, λοιπόν, τον εαυτό σας να παρασυρθεί από μια συναρπαστική ιστορία και να ταξιδέψει παρέα με έναν ήρωα του Καζαντζάκη ή του Arthur Conan Doyle.

7 Καταπολεμά την κατάθλιψη
Μπορεί πολλοί να τα κοροϊδεύουν, αλλά τα βιβλία αυτοβοήθειας μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να… βοηθήσετε τον εαυτό σας. Όπως υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLoS ONE», εκείνοι που διάβαζαν τους συγκεκριμένους οδηγούς ευτυχίας, αυτοπεποίθησης ή ό,τι άλλο -σε συνδυασμό φυσικά με τις απαραίτητες συνεδρίες- φάνηκε ότι είχαν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης μετά από ένα χρόνο, σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν την τυπική θεραπευτική οδό.

8 Εμπλουτίζει το λεξιλόγιό σας
Ακόμα και αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που συμμετείχατε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να εξελίσσετε και να εμπλουτίζετε το λεξιλόγιό σας. Η τακτική ανάγνωση βιβλίων εξασφαλίζει άνεση στον λόγο, εκλεπτυσμένη σκέψη, περισσότερη φαντασία και δημιουργικότητα, βελτιώνει τόσο τον γραπτό όσο και τον προφορικό λόγο. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι μαθαίνουμε το 5-15% όλων των λέξεων μέσω της ανάγνωσης. Επίσης, προσφέρει πλούτο γνώσεων, που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες την επόμενη φορά που θα παίξετε με τους φίλους σας ένα γύρο Trivial Pursuit ή όταν θελήσετε να συμμετάσχετε σε κάποιο τηλεπαιχνίδι γνώσεων.

Πηγή: Vita

Διαβάστε επίσης: Βιβλιοθήκες του κόσμου  | Διακοσμήστε τα βιβλία σας με το δικό σας γούστο 


Φυτέψτε κάτι από…ΤΥΧΗ!

peonies-pink.jpg

Η φύση είναι γεμάτη από πανέμορφα λουλούδια και φυτά που σημαίνουν πολύ περισσότερα από όσα νομίζεις. Εκτός από τα υπέροχα άνθη τους και την εξαιρετική μυρωδιά τους έχουν μια μαγική δύναμη που οι περισσότεροι αγνοούμε. Από την αρχαιότητα πολλοί πίστευαν ότι φυτά και λουλούδια, έχουν τη δύναμη να μας προστατέψουν από το «κακό μάτι». Κάποια άλλα να ευνοήσουν συγκεκριμένους τομείς της ζωής μας, έρωτας, γάμος, σεξ και καριέρα, επηρεάζοντας θετικά το σύμπαν και φτιάχνοντας  τη διάθεση.

Ποια φυτά όμως μπορείς να φυτέψεις για να έχεις καλή τύχη και εύνοια, ξορκίζοντας το κακό μάτι; Άμπρα – Κατάμπρα λοιπόν και όλα έχουν την μαγεία τους!

Παιώνιες

Υπέροχες και γλυκές παιώνιες σε απαλή ροζ απόχρωση, έχουν τη δύναμη να ευνοούν τον τομέα σχέσεων. H παιωνία είναι η βασίλισσα των λουλουδιών. Σύμβολο καλής τύχης, ευνοεί τις γυναίκες και τον έρωτα. Λένε ότι αυτό το ρομαντικό λουλούδι κρατά ζωντανή την αγάπη τον πόθο και τον έρωτα. Το πανέμορφο άνθος της κοσμεί τις περισσότερες φορές την ανθοδέσμη της νύφης. Βάλε σε ένα διάφανο βάζο με νερό ένα υπέροχο μπουκέτο με παιώνιες και τοποθέτησέ το σε σημείο που να πέφτει το φως του ήλιου. Θα νιώσεις αμέσως την δύναμή τους.

Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο με τη χαρακτηριστική ευωδιά, χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και τη βοτανοθεραπεία. Η παράδοση λέει ότι είναι ένα φυτό που φέρνει καλή τύχη και προστατεύει το σπίτι από τις ανεπιθύμητες επιρροές. Έχει πάρα πολλούς θετικούς συμβολισμούς όπως αγάπη, πάθος, πνευματικές δυνάμεις, εξαγνισμός, θεραπεία, νεότητα και εξορκισμός. Συμβολίζει τη φιλία και τη πίστη στις σχέσεις. Ως ρόφημα καταπραΰνει τους σπασμούς της κοιλιάς, και είναι αντιδιαβητικό και κατά του άσθματος.

Βασιλικός

Ο αγαπημένος μας βασιλικός θεωρείται από τα πιο ιερά φυτά και χρησιμοποιείται ως μυρωδικό στη μαγειρική. Οι χριστιανοί το ονομάζουν ευλογημένο φυτό γιατί η Ιερά Παράδοση αναφέρει ότι η Αγία Ελένη ανακάλυψε τον Τίμιο Σταυρό από το άρωμα του βασιλικού που φύτρωσε στο μέρος που ήταν θαμμένος, γι’ αυτό ονομάζεται και σταυρολούλουδο. Χρησιμοποιείται από την εκκλησία στην τελετή του αγιασμού. Ο βασιλικός συμβολίζει την αγάπη, τον εξορκισμό, τον πλούτο και την προστασία. Φύτεψε βασιλικούς για να έρχονται λεφτά.

Δάφνη Απόλλωνος

Δάφνη Απόλλωνος, γνωστή με τα λαϊκά ονόματα βαγιά. Υπήρξε το ιερό δέντρο αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Πρώτα οι Έλληνες και έπειτα οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να στεφανώνουν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αγώνων. Ακόμα και σήμερα η δάφνη ταυτίζεται με τη δόξα, τη νίκη και την υπεροχή. Στην αρχαιότητα ήταν επίσης γνωστές οι θεραπευτικές της ιδιότητες. Επειδή στο εσωτερικό του σπιτιού θα επιβιώσει δύσκολα, τοποθέτησέ μια δάφνη σε γλάστρα κοντά στην μπαλκονόπορτα ή στην είσοδο του σπιτιού. Με τα φύλλα τις δάφνης κάνουμε τη πρώτη Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο το πρωί ενώ ο ιερέας σκορπάει σε όλη την εκκλησία τα φύλλα της. Λένε ότι γούρι για όλη τη χρονιά όταν πιάσεις ή πάρεις από τον ιερό χώρο φύλλα δάφνης. Επίσης τα φύλλα της δάφνης μπορούμε συχνά πυκνά να τα καίμε μαζί με το λιβάνι και το κάρβουνο γιατί βοηθάει και εξαγνίζει το χώρο.

Χρυσό πορτοκάλι

Το «χρυσό πορτοκάλι» δηλαδή το «κουμ κουάτ» είναι το δεντράκι με τους μικρούς πορτοκαλί καρπούς, που κάνουν εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού,  λικέρ ενώ στη Κέρκυρα το μοιράζουν ως γλυκό μετά από το μυστήριο του γάμου. Ως φυτό ευνοεί τον οικονομικό τομέα και γενικά την «καρποφορία» στη ζωή και σε όσα περιμένουμε. Είναι ένας πολύ διαδεδομένος καρπός στην Κίνα που στην Ελλάδα ευδοκιμεί στη Κέρκυρα. Είναι από τα πιο διαδεδομένα «γούρια».

Σκόρδο

Το σκόρδο θεωρείται ως εξαίρετο φάρμακο και αφροδισιακό. Από την εποχή του Μεσαίωνα το είχαν σαν φυλακτό ενάντια στα κακά δαιμόνια και τους βρικόλακες καθώς και κατά του ματιάσματος. Υπάρχουν πολλές λαϊκές παραδόσεις σχετικά με το σκόρδο όπως π.χ. άμα κάποιος θαυμάζει κάτι, για να μη το ματιάζει, συνηθίζεται η έκφραση «σκόρδα στα μάτια σου» έτσι αποτρέπεται το μάτιασμα. Μπορείς να τα κρεμάσεις σε πλεξούδα σε κάποιο μέρος του σπιτιού σου ή να τοποθετείς τις σκελίδες πίσω από τα κάδρα, τους καθρέφτες ή όπου αλλού θέλεις. Οι αρνητικές δυνάμεις και ειδικά οι «βρικόλακες» δεν ανέχονται τη μυρωδιά του και εξαφανίζονται. Το σκόρδο συμβολίζει προστασία, θεραπεία, εξορκισμό και προστατεύει από κλοπή.

Ρόδι

Ρόδι – ροδιά είναι δημοφιλής στην αιγυπτιακή μυθολογία, την Βίβλο και σε πολλές άλλες αρχαίες γραφές. Σύμβολο της καλοτυχίας και ευτυχίας. Τα σπόρια στο εσωτερικό του συμβολίζουν την αφθονία, τον πλούτο και τη γονιμότητα. Παράλληλα το ρόδι είναι ευεργετικό για την υγεία, καθώς περιέχει αρκετές βιταμίνες, ενώ χρησιμοποιείται και σε προϊόντα ομορφιάς. Τα ρόδια έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής αν διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου.

Δράκαινα

draceana-janet-craig.jpg

Ένα φυτό εσωτερικού χώρου που βοηθάει την ροή της καλής ενέργειας  είναι η δράκαινα. Το μικρό δεντράκι με τον χοντρό κορμό και τα μακρόστενα φύλλα μπορεί να τοποθετηθεί σε κάποια από τη γωνία του μπαλκονιού, αυξάνει το οξυγόνο στο περιβάλλον σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες και εξουδετερώνει την αρνητική ενέργεια.

Ανθούριο

anthurium-flower

Το ανθούριο είναι φυτό του οποίου τα λουλούδια έχουν σχήμα καρδιάς και χρώματα σε λευκό, ροζ, κόκκινο και μπορντό. Είναι  φυτό που σου ανεβάζει και σου φτιάχνει τη διάθεση, ενώ παράλληλα διακοσμεί το χώρο χαρίζοντας μια ξεχωριστή νότα ομορφιάς. Ελευθερώνει τις κατάρες, συμβολίζει την προστασία, την τύχη και συνοδεύεται με καλές ευχές και καλοσυνάτες επιθυμίες.

Μπονσάι

bonsai3

«Μπονσάι», τα δεντράκια νάνοι έχουν διανύσει μεγάλο ταξίδι. Έρχονται  από τη μακρινή Ιαπωνία και φέρνουν τύχη σε όλους τους τομείς, καλή υγεία και αφθονία. Το μπονσάι έγινε ένα σύμβολο της τιμής και του γοήτρου, που είναι αντιπροσωπευτικού για την αριστοκρατία. Παρουσιάζει την αρμονία μεταξύ της φύσης, της ψυχής και του ατόμου. Μεγαλώνουν μόνο τα φύλα τους και χρειάζονται πολύ νερό.

Πηγή: beausillage


Η Αφήγηση των Παραμυθιών και η επίδρασή της στα οχτώ είδη νοημοσύνης του παιδιού

tumblr_mhtx1p1nvn1r0rh6io1_500

Έχει από καιρό ξεπεραστεί η αντίληψη πως ο έξυπνος και προικισμένος άνθρωπος είναι αυτός που διαθέτει υψηλό δείκτη νοημοσύνης.

Τώρα πια, όταν μιλάμε για έναν άνθρωπο με αναπτυγμένη ευφυϊα, καλούμαστε να γνωρίζουμε για ποια από τα είδη νοημοσύνης μιλάμε, σε ποια από τις ευφυϊες του αναφερόμαστε. Το 1984 ο αναπτυξιακός ψυχολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Ηoward Gardner, υποστήριξε πως δεν υπάρχει μια νοημοσύνη, κοινή για όλους τους ανθρώπους, για όλους τους πολιτισμούς και όλες τις εποχές. Αντίθετα, υπάρχουν οχτώ είδη νοημοσύνης, καθένα από τα οποία πηγάζει από διαφορετικό τμήμα του εγκεφάλου.

Πώς όμως μπορεί να συνδέεται η λειτουργία της αφήγησης των παραμυθιών με το ιδιαίτερο προφίλ της νοημοσύνης του παιδιού και την ανάπτυξη της πολλαπλότητάς του;

Τα παραμύθια παρέχουν στα παιδιά πολλαπλά ερεθίσματα, ώστε να αναπτύξουν αποτελεσματικά όλο το φάσμα της νοημοσύνης τους. Γνωρίζουμε ότι αυτά που μαθαίνει το παιδί ώς το πέμπτο έτος της ηλικίας του αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των νοητικών δεδομένων για την υπόλοιπη ζωή του. Έρευνες νευροεπιστημών των τελευταίων χρόνων μας λένε ότι η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα ερεθισμάτων που δίνουμε στα παιδιά από την πρώτη κιόλας ηλικία, όχι μόνο τα τροφοδοτούν με γνώσεις, αλλά δημιουργούν και τις συνάψεις στα εγκεφαλικά κύτταρα, συνθέτοντας και δημιουργώντας τη βάση, στην οποία θα αποθηκεύουν πληροφορίες για την υπόλοιπη ζωή τους.

Κατά τη διάρκεια της αφήγησης ενός παραμυθιού απαιτούνται και καλλιεργούνται τα περισσότερα, αν όχι όλα, είδη νοημοσύνης του παιδιού, τα οποία είναι τα ακόλουθα:
1. γλωσσική ή λεκτική νοημοσύνη
2. μουσική / ρυθμική νοημοσύνη
3. σωματική / κιναισθητική νοημοσύνη
4. συναισθηματική ή διαπροσωπική νοημοσύνη
5. ενδοπροσωπική νοημοσύνη
6. χωρική νοημοσύνη
7. φυσιογνωστική νοημοσύνη
8. λογική / μαθηματική νοημοσύνη

Η γλωσσική ή λεκτική νοημοσύνη
Η γλωσσική ή λεκτική νοημοσύνη αφορά όλες τις λεκτικές ικανότητες του ανθρώπου και εδράζεται στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Εκδηλώνεται με την ευαισθησία στον προφορικό και στον γραπτό λόγο, με την ικανότητα εκμάθησης και ομιλίας διαφορετικών γλωσσών και τη χρήση της γλώσσας για την επίτευξη κάποιων στόχων. Τη νοημοσύνη αυτή τη διαθέτει ο ποιητής, ο συγγραφέας, ο ρήτορας, κλπ. Σαφώς και με την αφήγηση των παραμυθιών καλλιεργείται αυτού του είδους η νοημοσύνη, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον ποιητικό και συμβολικό λόγο των παραμυθιών, με τη φαινομενικά απλή και αλληγορική τους γλώσσα που είναι βαθιά ποιητική, όπως και ο προφορικός λόγος των παραμυθάδων αλλοτινών εποχών.

Η μουσική / ρυθμική νοημοσύνη
Η μουσική / ρυθμική νοημοσύνη εδράζεται στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου και εμπεριέχει την ικανότητα του ανθρώπου να νοιώθει τον ρυθμό, τη χροιά του ήχου, τη μελωδία, την ικανότητα για συναισθηματική έκφραση μέσω της μουσικής, είτε ως σύνθεση είτε ως εκτέλεση. Ωστόσο, η γλώσσα μπορεί να οριστεί σαν απλοποίηση της μουσικής, όπως μας λέει ο σπουδαίος μουσικός και Σούφι δάσκαλος Ιναγιάτ Χαν. Η μουσική κρύβεται μέσα στη γλώσσα, όπως η ψυχή κρύβεται μέσα στο σώμα. Και η γλώσσα των παραμυθιών έχει μουσική και ρυθμό, όπως ρυθμό έχει η ίδια η σύσταση του ανθρώπου, όπως ρυθμό έχει το Σύμπαν.

Η σωματική / κιναισθητική νοημοσύνη

Ο παραμυθάς κατά την αφήγηση μιλά όχι μόνο μέσα από τον λόγο, μα και μέσα από το σώμα του, από τις κινήσεις των χεριών του μα και ολόκληρου του σώματός του. Το σώμα του παραμυθά εκπέμπει το νόημα των ιστοριών του, ακόμα και σε κάποιον για τον οποίον η γλώσσα που εκφέρει, είναι ακατανόητη και έτσι οι ιστορίες και τα παραμύθια μπορούν να ξεπεράσουν τα όρια της γλώσσας. Η κιναισθητική νοημοσύνη έγκειται στην ικανότητα παρατήρησης και μίμησης ή αναπαράστασης του παρατηρούμενου γεγονότος και συνιστά κυρίως το δραματικό ταλέντο που διαθέτουν ηθοποιοί, χορευτές, χορογράφοι, μίμοι, παραμυθάδες, καλλιτέχνες που υπηρετούν την τέχνη της παράστασης, τεχνίτες, κλπ.

Ωστόσο, αυτή η ικανότητα παρατήρησης και αναπαράστασης αποτελεί και ένα συστατικό σημαντικό στη διαδικασία μαθητείας του παιδιού. Μέσα από την αφήγηση των παραμυθιών παρέχεται στο παιδί η ευκαιρία να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες και να εκφράσει ιδέες, γνώσεις και συναισθήματα συνεργατικά με τον εγκέφαλο, συνδυάζοντας την αντίληψη με την κίνηση. Για τούτο και είναι σημαντικές και οι εφορμήσεις μέσα από το παραμύθι για δράσεις που μπορούν να κινητοποιήσουν, να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν τη σωματική νοημοσύνη του παιδιού, την ικανότητα του σώματός του να λειτουργήσει αρμονικά με τον εγκέφαλο και με τη βοήθειά του να επιλύει προβλήματα.

Η συναισθηματική ή διαπροσωπική νοημοσύνη
Η συναισθηματική ή διαπροσωπική νοημοσύνη βασίζεται στην ικανότητα του ανθρώπου να καταλαβαίνει τους άλλους και εδράζεται στον μετωπιαίο λωβό και στο νέο φλοιό του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, συνίσταται στο να μπορεί να διακρίνει κάθε αλλαγή στις διαθέσεις, τις προθέσεις και τη συμπεριφορά των ανθρώπων που τον περιβάλλουν, ακόμα και αν οι αλλαγές αυτές δεν είναι εμφανείς. Να μπορεί να επισημάνει τους σκοπούς, τα κίνητρα και τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων, τις πραγματικές ανάγκες τους και τα ιδιαίτερα χαρίσματά τους.

Το παιδί μέσα από τα παραμύθια μαθαίνει να παρατηρεί τις συμπεριφορές των ηρώων, τα κρυμμένα κίνητρα, τους σκοπούς, την αλήθεια τους, το δημιουργικό δυναμικό τους. Μελετώντας τη συμπεριφορά των ηρώων του παραμυθιού, κατανοεί καλύτερα τον εαυτό του, αλλά και το περιβάλλον του, λαμβάνει απαντήσεις για ζητήματα που μπορεί να το προβληματίζουν, να το στεναχωρούν ή να του προκαλούν ανησυχία ή φόβο.

Παράλληλα, ενεργοποιείται και η ενσυναίσθηση στο παιδί, η ικανότητα να μπαίνει στη θέση και των άλλων ανθρώπων, να επιχειρεί να κατανοήσει τις ανάγκες τους, τις επιθυμίες τους και να μπορεί να συλλειτουργεί, να συνονειρεύεται, να συνεργάζεται, να συνδημιουργεί. Η ανάπτυξη της διαπροσωπικής νοημοσύνης μέσα από τα παραμύθια βοηθά το παιδί να ελέγξει τα εγωιστικά του ένστικτα και επιθυμίες, να ενσωματωθεί πιο αρμονικά στην ομάδα των συνομηλίκων του, στην κοινότητά του τη σχολική, κλπ.
Η ενδοπροσωπική νοημοσύνη
Η ενδοπροσωπική νοημοσύνη δίνει την ικανότητα στον άνθρωπο να εμβαθύνει και να κατανοήσει τον ίδιο του τον εαυτό, να επιτύχει το γνώθι σαυτόν μέσα από τη διαδικασία του ένδον σκάπτειν, της ενδοσκόπησης και ενδοπαρατήρησης.

Έτσι μέσα από την αφήγηση των παραμυθιών, παρέχεται στο παιδί η ευκαιρία να αναπτύξει την ενδοπροσωπική του νοημοσύνη, να κατανοήσει τους ανθρώπους γύρω του καλύτερα κατανοώντας τον εαυτό του. Τα παραμύθια μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα θαυμάσιο εργαλείο αυτογνωσίας που μπορεί να οδηγήσει το παιδί στο να αρχίσει να αντιλαμβάνεται κρυμμένα κομμάτια του εαυτού του, κίνητρα, σκοπούς, συναισθήματα, σκέψεις, οράματα και τελικά να επιτύχει το ζητούμενο κάθε ανθρώπινης ύπαρξης, που δεν είναι άλλο από το ταξίδι μύησης της ψυχής και τη γνώση του Ανώτερου Εαυτού, της αληθινής ουσίας της ύπαρξής μας.

Η χωρική νοημοσύνη
Η χωρική νοημοσύνη σχετίζεται με την ικανότητα του ανθρώπου να αναπαραστήσει το χώρο που βλέπει εντός του και εδράζεται στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. Τον βοηθά να παρατηρεί ένα αντικείμενο ή μια μορφή και να δημιουργεί συνθέσεις, αναπαριστώντας το με έναν ακριβή τρόπο.

Συνίσταται στην ικανότητα:
– της δραστικής φανατασίας
– του καλού προσανατολισμού στον χώρο
– του χειρισμού των εικόνων για σκέψη και δημιουργία
– την αναγνώριση της σχέσης αντικειμένων και διαστημάτων
– την θεώρηση από διαφορετικές οπτικές γωνίες
Παρατηρείται η νοημοσύνη αυτή σε αρχιτέκτονες, ζωγράφους, γλύπτες, καλλιτέχνες, οδηγούς, καπετάνιους, εφευρέτες, κλπ.

Η φυσιογνωστική νοημοσύνη
Η φυσιογνωστική νοημοσύνη συνίσταται στην ικανότητα του ανθρώπου να αναγνωρίζει και να κατηγοριοποιεί το φυτικό και ζωικό βασίλειο. Τέτοια ευφυϊα διαθέτουν οι βοτανολόγοι, οι βιολόγοι, οι γεωργοί, οι γεωλόγοι, οι σεφ, κλπ.

Αυτή τη νοημοσύνη μπορούν να την αναπτύξουν τα παιδιά μέσα από την επαφή τους με τη φύση, με εργασίες που σχετίζονται με την παρατήρηση φυσικών φαινομένων, με τη συλλογή βοτάνων, την καλλιέργεια της γης, κλπ. Στα λαϊκά μαγικά παραμύθια τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση. Εκεί τα πουλιά μιλούν, τα δέντρα τραγουδούν, τα ψάρια χορεύουν, τα ζώα συμβουλεύουν, η θάλασσα σε ταξίδια γνώσης καλεί και για το ανείπωτο μιλεί.

Η αριθμητική / λογική νοημοσύνη
Η αριθμητική / λογική νοημοσύνη σχετίζεται με την ικανότητα της επαγωγικής και παραγωγικής ανάλυσης προβλημάτων, με την εκτέλεση μαθηματικών πράξεων, τον χειρισμό μαθηματικών συμβόλων και αριθμητικών σχέσεων, την υλοποίηση επιστημονικής έρευνας, τη συγκράτηση σειράς από λεπτομέρειες στη μνήμη. Φιλόσοφοι, μαθηματικοί, λογιστές, προγραμματιστές, ντετέκτιβ διαθέτουν τέτοια νοημοσύνη. Τα παιδιά που έχουν αναπτυγμένη την αριθμητική νοημοσύνη μαθαίνουν καλύτερα μέσα από αριθμούς και λογική σκέψη και αναζητούν την σχέση αιτίας αποτελέσματος σε κάθε πρόβλημα.

Για όλα τα παραπάνω τα παραμύθια, όπως και οι μύθοι από τον πλούσιο θησαυρό της πολιτισμικής και πνευματικής μας κληρονομιάς, οφείλουν να κατέχουν σημαντική θέση στην παιδεία και στα σχολεία μας, μιας και εμφέρουν μυστικά κλειδιά για την κατανόηση των μυστηρίων της ύπαρξής μας, μα και των μυστηρίων του κόσμου και των σύμπαντος.

Η ανθρώπινη ψυχή άλλωστε, όπως τόσο εύστοχα ο Rudolf Steiner εξέφρασε, χρειάζεται την ουσία των παραμυθιών να ρέει μέσα της, όπως το σώμα χρειάζεται τις θρεπτικές ουσίες να κυλούν μέσα στις φλέβες του.

Ζωή Νικητάκη | Πηγή: omorfizoi.gr

Διαβάστε επίσης: Ο μαγικός κόσμος των παραμυθιών | Να ξεφυλλίζουμε: πίσω στον χρόνο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s